Nová úhradová vyhláška povede podle ČLK k omezení zdravotní péče

Příští rok bude lékařská péče míň dostupná než letos a složitější taky bude dosáhnout na dražší léky. Alespoň to tvrdí Česká lékařská komora. Podle ní za to může nová úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví, která zavádí přísné limity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékařské vyšetření

Lékařské vyšetření | Foto: Tomáš Adamec

Péči nad limit pojišťovny nezaplatí. To podle členky představenstva České lékařské komory Ludmily Říhové povede k tomu, že péči nad limit zaplatí sami zdravotníci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Duel Ludmily Říhové z ČLK a náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra v Radiofóru

"Když budu mluvit za sebe, budu omezena určitým limitem, a když ho překročím, tak mám dvě volby - budu léčit na svůj úkor, protože to, co napíšu nad limit, tak mi pojišťovna čtyřiceti procenty strhne, anebo nebudu předepisovat léky. Já si tuto další variantu neumím představit," upozornila Říhová ve vysílání Radiožurnálu.

Lékařská komora proto žádá resort zdravotnictví, aby ještě umožnil zvýšení úhrad od pojišťoven. Podle náměstka ministryně Marka Šnajdra ale žádné omezení péče rozhodně nehrozí. Většina zdravotnických zařízení dostane stejný objem peněz jako letos.

"Roky 2007, 2008 a 2009 jsou roky mimořádných nárůstů úhrad. Například jenom v letošním roce zdravotní pojišťovny navýšily tyto úhrady o deset procent. Že v roce 2010 garantujeme stejný objem úhrad, stejný rozsah, kvalitu a strukturu péče jako v letošním roce, tak to znamená, že garantujeme a udržíme standard, udržíme dostupnost, udržíme péči" oponoval Šnajdr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů Jana Uhrová hovořila ve Stalo se dnes o nové vyhlášce

Vyhlášku napadla také Asociace českých a moravských nemocnic, chce se obrátit přímo na vládu. Ministerstvo již návrh kabinetu předalo, ministři ho ale zatím neprojednali.

Jsou i mírní optimisté

Místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů, Jana Uhrová odmítá obavy, že nová úhradová vyhláška ohrozí kvalitu a rozsah zdravotní péče: "Vítali bychom samozřejmě zvýšení plateb, což pojišťovny a ministerstvo kvůli krizi nepovažují za možné, ale zhoršení to není."

Ocenila, že nové formuláře pro neschopenky jsou lepší než minulé: "Aspoň něco se v tiskopisech zlepšilo. Jinak ale zákon obsahuje spoustu dalších byrokratických a nesmyslných věcí. Potřeboval by zásadní novelu, protože komplikuje život nám i pacientům," zdůraznila Uhrová.

Milan Kopp, Martin Hromádka, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme