Proti prasečí chřipce se budou očkovat také děti

Vakcínu proti prasečí chřipce dostanou i těžce nemocné děti od deseti do sedmnácti let. Schválila to bezpečnostní rada státu a vláda. Očkovací látka bude hlavně pro děti s astmatem, chronickým onemocněním ledvin a srdce, s poruchou imunity a pro děti onkologicky nemocné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testovací souprava pro PCR diagnostiku viru A/H1N1

Testovací souprava pro PCR diagnostiku viru A/H1N1 | Foto: Greg Sykes, ATCC

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková upozorňuje, že rodiče by sami měli kontaktovat kvůli očkování pediatra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková o očkování dětí proti prasečí chřipce

"Tímto rodiče vyzývám, aby se obrátili na svého pediatra, se kterým budou konzultovat, zda je očkování vhodné či nikoli. Získají jeho doporučení, pokud tak pediatr usoudí, a pak se obrátí na vakcinační centrum, kde bude dítě oočkováno," vysvětluje ministryně Jurásková.

Počty obyvatel České republiky, nakažených prasečí chřipkou, přesáhly podle odhadů hygieniků a lékařů stotisícovou hranici. Chřipková epidemie propukla už ve třetině okresů. Nejvíc se nemoc šíří právě mezi dětmi.

Podle náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra tak bude vakcín pro děti dostatek: "V tomto týdnu přijde další várka asi 72 tisíc dávek, začne se rozvážet od pondělí příštího týdne. Pomohlo nám, že se v celé Evropě změnilo vakcinační schéma z dvoudávkového na jednodávkové u drtivé většiny vybraných rizikových osob."

Lenka Jansová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme