Poslanci poslali návrh rozpočtu do závěrečného čtení

Poslanci poslali návrh státního rozpočtu do závěrečného schvalování. Navrhli v něm přesuny v řádu miliard korun. Ministr financí Eduard Janota s tím ale nesouhlasí. Slíbil jen zvýšení částky na sociální služby. Debata trvala zhruba čtyři hodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota obhajuje návrh státního rozpočtu před poslanci

Ministr financí Eduard Janota obhajuje návrh státního rozpočtu před poslanci | Foto: Tomáš Adamec

Největší přesuny v rozpočtu chce v rozpočtu prosadit ČSSD. Navrhuje navýšení přímých plateb pro zemědělce, zachování peněz na sociální služby a úrovně mezd zaměstnanců veřejného sektoru - celkem za 11 miliard korun. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky jde jen o jedno procento rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Eduard Janota varuje před změnami v rozpočtu na příští rok

Lidovci chtějí prosadit změny za 4,5 miliardy, stejně jako komunisté. Přes dvě miliardy by chtěli do menších obcí poslat poslanci TOP 09. Občanští demokraté naopak varují před přesunem peněz směrem ke spotřebě místo investic.

Ministr financí Eduard Janota se obává změn, které by vedly k navýšení schodku rozpočtu. Některé navrhované změny totiž podle něj jdou na vrub zákonných výdajů.

"Jestliže tedy někdo vědomě preferuje tu či onu oblast a vědomě snižuje výdaje v položkách mandatorních výdajů, ať už jsou to jsou výdaje na důchody nebo na nemocenské dávky, tak ve skutečnosti zvyšuje deficit rozpočtu," prohlásil Janota, který je ochoten navýšit pouze rozpočet na sociální služby, s čímž souhlasí i ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý ministr financí a současný prezident asociace penzijních fondů Jiří Rusnok by přesuny v rozpočtu nepodpořil

Přesuny v navrhovaném rozpočtu považuje za nebezpečné i bývalý ministr financí a současný prezident asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.

"Poslanci se nezbavili svého návyku, že když si vymyslí nějakou svoji prioritu, tak si najdou cestu, jak se k tomu dostat. V situaci, v jaké se nachází náš rozpočet, je přitom i přesun takto relativně malých objemů nebezpečný," řekl Rusnok.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průběhu jednání sněmovny o státním rozpočtu na příští rok informuje aktuálně redaktorka Milada Richterová

"Jestliže v rodině nebo v podniku jsme v situaci, že si musíme vybrat jestli přijde exekutor nebo si některé věci odpustíme, tak ta druhá varianta je podle mne jediná možná," uvedl bývalý ministr financí. Podle něj si politici nejspíš ještě neuvědomili, v jaké jsme situaci.

Také místopředseda ODS Petr Nečas varoval před přijetím pozměňovacích návrhů, hlavně z dílny ČSSD a KSČM, ale i KDU-ČSL.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postojích svých stran k návrhu státního rozpočtu hovořili ve Stalo se dnes poslanec a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach a šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř

"Pokud budou ty pozměňovací návrhy, které tu zazněly, přijaty, tak budou zcela vygumovány prakticky všechny úspory, které byly součástí vládního protideficitního balíčku. Z tohoto rozcupovaného trhacího kalendáře zůstane pouze masivní zvýšení daní o více než 60 miliard korun. I ten maličký kousek úspor, které tam ještě zůstaly, přijetím těchto pozměňovacích návrhů zmizí," prohlásil ve sněmovně Nečas.

Také bývalého ministra financí a místopředsedu strany TOP 09 návrhy jiných stran včetně ČSSD mírně vyděsily.

"My jsme se tu před několika týdny trápili s tzv. Janotovým balíčkem, který byl přijat, a díky tomu byl ve vládě schválen rozpočet s deficitem 163 miliard. Budou-li ale nyní přijaty dnešní pozměňovací návrhy, tak Janotův balíček bude rozcupován a deficit bude větší než 163 miliardy. Tak co jsme tu vlastně před několika týdny dělali," prohlásil Kalousek.

Ten naopak navrhl odebrat přes 2 miliardy korun ze spotřebních výdajů ministerstev. Přesunout je chce do nové položky ve všeobecné pokladní správě, odkud by je měly dostávat malé obce do 10 tisíc obyvatel, aby se jim vyrovnal propad příjmů. Kalousek zdůraznil, že jde o pomoc malým obcím, které mají problémy sehnat peníze na spolufinancování projektů z Evropské unie a nemají majetek, kterým by mohly ručit za úvěry.

Igor Maňour, Václava Marešová, Milada Richterová, Alena Adámková, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme