Kovářová představí plán, jak postupovat při určování alimentů

Sjednotit postup při určování výše alimentů chce ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Zatím hodně rozdílné rozhodování soudů se pokusila sjednotit prostřednictvím Nejvyššího soudu, ten ale její snahu před týdnem odmítl. Problematiku považuje za příliš složitou a proměnlivou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniela Kovářová

Daniela Kovářová | Foto: Marián Vojtek

Neplacení výživného představuje 6 procent všech spáchaných trestných činů. Od nového roku bude mnohem přísněji posuzováno, zpřísňují se sazby a také se zkracuje délka, po kterou mohou rodiče na neplacení "zapomínat".

Ministryně Kovářová by chtěla přenést určování alimentů v některých případech ze soudů na městské úřady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová v Ranním interview Radiožurnálu

"Velká část rodičů je schopná se na výživném domluvit. Pro ně je zbytečně zatěžující, aby chodili k soudu, čekali než soud nařídí jednání. Pro případ dohody mezi rodiči bychom mohli tento institut najít," uvedla ministryně.

Se změnou ale nechce spěchat. "Založila jsem pracovní skupinu, ve které je třeba tyto otázky prodiskutovat. Jasněji bude na přelomu roku," dodala Kovářová.

Ke změnám v této oblasti přispívá podle Kovářové i otevření debaty. "Už jenom to, že jsem svolala předsedy krajských a vyšších soudů a mluvila s nimi o této problematice, tak to byla příležitost, kdy si mohli sjednotit svoje názory a zkušenosti z jednotlivých krajů," řekla ministryně.

Igor Maňour, Kateřina Rózsová-Horálková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme