Ukrajina ujistila Česko, že se plynová krize nebude opakovat

Ukrajina směřující do NATO musí být spolehlivým partnerem v dodávkách plynu. Takové upozornění adresoval český ministr zahraničí Jan Kohout svému ukrajinskému kolegovi na schůzce šéfů diplomacií členských zemí Severoatlantické aliance v Bruselu. Ukrajina se chce v budoucnu stát členem NATO, zatím s ním jen úzce spolupracuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina

Ukrajina | Foto: Emanuel Macoun

Pro členství v NATO je důležité, aby Ukrajina byla spolehlivým partnerem nejen ve vojenských misích, kterých se už účastní - uvedl ministr Kohout. Nutná je také její spolehlivost jako dodavatele energetických surovin.

"My jsme získali ujištění, že tentokrát by se ta situace neměla opakovat. Samozřejmě určité pochyby ještě máme. Až na jaře budeme klidnější," řekl Kohout.

Jak s Ukrajinou, tak s další postsovětskou zemí Gruzií utvořilo NATO společné komise. V nich každý monitoruje pokrok obou zemí v naplňování aliančních standardů. Datum jejich případného vstupu ale zatím Aliance nestanovila.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme