Rozhovor s pediatrem může dítě odradit od drog a alkoholu

I krátký rozhovor pediatra s pacienty v pubertálním věku o škodlivosti drog funguje jako poměrně účinná prevence. Tvrdí to alespoň autoři nové česko-americká studie, podle které pohovor lékaře s mladými snižuje užívání alkoholu a nelegálních drog až o čtvrtinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětský pacient

Dětský pacient | Foto: medcurator.com

Český tým vedl při výzkumu odborník na léčbu závislostí Ladislav Csémy z Psychiatrického centra Praha. V Americe bylo testováno 2 tisíce dětí a v Česku asi 580. Testované děti byly ve věku od 12 do 18 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O česko-americké studii týkající se prevence zneužívání drog a alkoholu mluvili v Radiofóru Ladislav Csémy z Psychiatrického centra Praha a praktický dětský lékař Milan Kudyn.

Podle Csémy vědci sledovali dvě skupiny dětí. V experimentální skupině dostávaly děti krátkou radu od svého doktora, zatímco v kontrolní ne. Děti byly do skupin zařazovány náhodně.

"Po třech měsících se porovnalo užívání alkoholu a drog. Výsledky ukázaly, že jak ve Spojených státech, tak u nás krátká intervence pediatra funguje a vede k podobným účinkům a statisticky významným efektům, pokud jde o pokles užívání," vysvětluje psychiatr.

Cséma proto doporučuje, aby se krátký pohovor zavedl při preventivních prohlídkách: "Krátká rada, která je časově nenáročná, schůdná a efektivní, se tak může stát účinnou formou prevence problému s alkoholem a drogami."

Praktický lékař Milan Kudyn to vítá, ale myslí si, že tento systém nemá šanci se osvědčit, protože na to nebudou mít doktoři čas. Navíc upozorňuje na to, že preventivní prohlídky probíhají za dohledu rodičů.

"Já si nedovedu představit, že by za přítomnosti rodiče, který by k tomuto dal souhlas, by to na sebe dotyčný prásknul a přiznal se," vysvětluje Kudyn.

Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme