Irácký parlament schválil po měsících dohadů volební zákon

Iráčtí poslanci se na mimořádném nočním zasedání dohodli na novém volebním zákonu. Otevřeli tak cestu k parlamentním volbám. Sice už se nestihne původní lednové datum dané ústavou, za úspěch se ale považuje, že náhradní termín by mohl být už na konci února.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácká republika

Irácká republika | Foto: Emanuel Macoun

Prolomení ústavní krize v Iráku už ocenily Spojené státy, které spolu s OSN v zákulisí dojednaly kompromisní dohodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém íráckém volebním zákoně mluvil na Rádiu Česko zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Původní zákon schválil parlament už v listopadu. Vetoval ho ale viceprezident Tárik Hášimí, protože prý upíral dostatečné zastoupení Iráčanům v exilu, tedy hlavně sunnitům.

Hášimí hrozil, že bude vetovat i opravenou verzi, nakonec se ale podařilo dojednat kompromis. Příští parlament má mít o 50 členů více než ten dosavadní.

Hlavní spory se vedly o to, jak rozdělit křesla mezi jednotlivé provincie, aby byla spokojená sunnitská a také kurdská menšina.

Termín voleb má velký význam i pro Spojené státy. Teprve dva měsíce po hlasování má začít stahování 60 tisíc amerických vojáků z Iráku. To má Washingtonu uvolnit ruce pro chystané vyslání posil do Afghánistánu.

Marika Táborská, Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme