Summit v Kodani může posílit akcie 'zelených' firem

Promění klimatický summit v Kodani zelené akcie ve zlato? Mnozí experti tvrdí, že ano, přestože se od právě začínající konference namísto závazné dohody čeká jen politická deklarace, která potvrdí připravenost zemí postupně snižovat emise skleníkových plynů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko)

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko) | Foto: European Commission Audiovisual service

Například podle analytiků Macquarie Securities by i deklarace měla být dostatečně dobrým důvodem pro posílení akcií firem, které souvisí s obnovitelnými zdroji energie a zelenými technologiemi.

Index S&P meziročně posílil o 23 procent. Dow Jones, který sleduje alternativní zdroje energie, naopak o 18 procent propadl. I proto se dá očekávat, že Kodaň povede k posílení zelených titulů, potvrdil ve vysílání Rádia Česko analytik Capital Partners Josef Stoulil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytikem Josefem Stoulilem pro Rádio Česko

"V každém případě tento sektor přitáhne větší pozornost. Samozřejmě bude velmi záležet na tom, co přislíbí dosavadní největší znečišťovatelé v globální míře, to znamená Spojené státy, Indie a Čína, které předchozí protokol z Kjóta nezavazoval k dalším opatřením v této oblasti," uvedl Stoulil.

Jako možný úspěch summitu vidí dosažení dvou cílů, které si zúčastněné státy předběžně stanovily: "Jednak je to zastavení růstů emisí během deseti let a druhým cílem je udržet globálních teplot, aby nerostly o více než dva stupně Celsia."

Z hlediska konkrétních titulů by podle Stoulila mohly ze závěrů summitu nejvíce profitovat sektory solární energie, ekologických systémů či odpadového hospodářství. Na Kodaň naopak mohou doplatit akcie ropných společností, které například v USA tvoří pětici největších znečišťovatelů.

"Říká se, že po summitu všichni chtějí využívat méně ropy a více čisté energie, což je už dlouhodobá citace těchto firem, nicméně nedá se očekávat bezprostřední dopad na velké ropné firmy. Spíš záleží na konkrétních výsledcích firem a na tom, jak se přizpůsobí další situaci," poznamenal analytik.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme