Naši chemici hlídkují v ulicích Kuvajt City

Čeští a slovenští vojenští chemici působící v Perském zálivu se opevňují na mezinárodním výstavišti nedaleko kuvajtského hlavního města. Z nového působiště, kde jsou od minulého týdne, vyjíždějí na průzkum do obytných čtvrtí Kuvajt City, kde kontrolují případný výskyt chemických a biologických látek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vozidlo české jednotky v Kuvajtu

vozidlo české jednotky v Kuvajtu | Zdroj: ČTK

Podle zvláštního zpravodaje Radiožurnálu v Kuvajtu Víta Pohanky tráví čeští a slovenští vojáci v těchto dnech velkou část služeb opevňováním výstavní haly číslo 8, v níž sídlí proti případným teroristickým útokům. Budují bariéry z kontejnerů a pytlů plněných pískem a střeží objekt za provizorním plotem z ostnatého drátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pohanka o chemicích v Kuvajtu

Podle velitele prvního česko-slovenského praporu plukovníka Dušana Lupuljeva zůstal ale jejich hlavní úkol stejný. "V podstatě jsme se pouze přesunuli, abychom byli blíž civilnímu obyvatelstvu a důležitým objektům Kuvajt City a jeho bezprostředního okolí."

Jak taková typická služba českých a slovenských vojenských chemiků v terénu vypadá, vysvětluje četař Roman Pavlík, velitel jednoho z družstev radiačního a chemického průzkumu. "Monitorujeme třemi nezávislými přístroji ovzduší, když všechny tři potvrdí negativní hodnoty, tak je to v pořádku, ohlásím to na naše velitelství a pokračujeme dál v jízdě. Doprovázejí nás kuvajtští policisté, takže by to neměl být žádný problém."

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme