Index predátorského úvěrování upozorňuje na pochybné úvěry

Téměř půl roku je veřejnosti k dispozici Index predátorského úvěrování, který analyzuje chování nebankovních společností poskytujících spotřebitelské úvěry. Organizace Člověk v tísni se nyní rozhodla představit jeho aktualizovanou verzi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Index predátorského úvěrování se zaměřuje na nebankovní subjekty poskytující půjčky. Tyto společnosti představují významného hráče v oblasti úvěrování, přičemž mezi nimi existují značné rozdíly. Index predátorského úvěrování tyto rozdíly popisuje a porovnává.

"Samotným názvem 'predátorské úvěrování' se snažíme upozornit na různé strategie a taktiky ze strany některých nebankovních společností při poskytování úvěrů klientům. Některé praktiky jsou opravdu drastické, například v oblasti sankcí či vymáhání pohledávek. Je to takový mediální název strategie, jak postupně kultivovat chování těchto nebankovních institucí," představuje index jeden z jeho autorů Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nebezpečí spotřebitelských úvěrů od nebankovních subjektů mluvil na Rádiu Česko Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

Již od začátku bylo podle Hůleho záměrem, vydávat přehled v nějaké periodě, aby byly společnosti motivovány ke změně. Například tím, že když se odhodlají ke změně, mohou se na žebříčku posunout dopředu, ale také dozadu.

"Společnosti, které posuzujeme, považujeme za jedny z lepších, protože splňují alespoň minimální standardy transparentnosti, mají internetové stránky, na kterých je možné si stáhnout smluvní podmínky, smlouvy a další informace," říká Hůle a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Koordinátor analýzy Martin Kovalčík mluvil na Radiožurnálu o rizicích spotřebitelských úvěrů.

"Naopak společnosti, jejichž inzeráty s telefonním číslem visí na sloupech, nenabízejí žádné informace. Takové společnosti do toho průzkumu nezařazujeme. Jsou určitě nebezpečnější, ale u nich je jednoduchá rada - za žádných okolností si u nich nepůjčovat. U nich člověk téměř jistě upadne do dluhové pasti."

Nutné je porozumět smlouvě

Základním kritériem průzkumu bylo postupovat čistě podle smluvních podmínek. Bylo zhodnoceno několik základních parametrů a to srozumitelnost produktu, cena produktu, to jestli společnost uplatňuje institut rozhodčí doložky, zda uplatňuje úroky z prodlení nad rámec občanského zákoníku a také to, kolik člověk zaplatí na sankcích, pokud se zpozdí s jednou splátkou déle než 30 dnů.

"Stejně jako napoprvé se nejlépe umístila společnost Cofidis. Rozhodně bych nedoporučil společnost Profikredit, jejíž sankční opatření jsou natolik drastická, že nad tím zůstává rozum stát," hodnotí výsledky Daniel Hůle.

"Někteří poskytovatelé úvěru neprofitují ani tak ze samotného poskytování spotřebitelských úvěrů, ale spíše z toho, když spotřebitel řádně svůj dluh nesplácí," říká Tomáš Palla ze Sdružení obrany spotřebitelů.

Podle autorů indexu ze společnosti Člověk v tísni je při sjednávání úvěru či půjčky nejdůležitější porozumět smluvním podmínkám.

"Když nerozumím textu, tak to za žádných okolností nepodepíšu. Dále je důležité, jakým způsobem budou řešeny případné spory a jaké jsou sankce. Některé společnosti používají například i trik, že zruší sankce, ale zavedou placenou upomínku. Přičemž nikde není řečeno, kolik jich mohou poslat. A tam se může stát, že jich pošlou třeba i deset za den a každá stojí 350 korun," upozorňuje jeden z autorů Indexu predátorského úvěrování Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

"Člověk by se ve chvíli, kdy si sjednává půjčku, měl zajímat. Je to jeho zodpovědnost. Proto jsme vytvořili internetovou stránku www.rozhodnene.cz, kde lidé najdou veškeré potřebné informace," doplňuje koordinátor analýzy Martin Kovalčík.

Jan Piroch, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme