Násilí v Iráku pokračuje, v Bagdádu na 130 mrtvých

Na 130 Iráčanů zahynulo v úterý při další vlně teroristických útoků v Bagdádu. Terčem nejméně pěti pumových útoků byly hlavně vládní instituce. Teroristé udeřili právě v den, kdy vedení země rozhodlo o termínu parlamentních voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bagdád zasáhla série explozí u vládních budov

Bagdád zasáhla série explozí u vládních budov | Zdroj: ČTK

Počet zraněných se pohybuje ve stovkách a je proto možné, že obětí bude stále přibývat. Výbušniny nastražené v autech zabíjely mimo jiné u ministerstva sociálních věcí a u ministerstva vnitra.

Arabská média proto přetřásají úvahy, které se v minulosti vynořily už několikrát - jestli teroristé nemají komplice v bezpečnostních složkách, které by měly ústřední instituce chránit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Okolnosti mohutných teroristických útoků v irácké metropoli přiblížil v Radiofóru blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.

"Jestli prostě není možné, že teroristům někdo uvolní nějaké kontrolní stanoviště a nechá projet automobil s výbušninou a tak dále. Irácké úřady sice už řadu lidí kvůli tomuto zatkly, ale nějaké jasné výsledky těchto šetření zatím nejsou," uvedl v Radiofóru blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.

Útoky ostře odsoudily Spojené státy i Velká Británie s tím, že byly vedeny proti politikům usilujícím o normalizaci života v zemi. Obě tyto země mají také v Iráku ještě své vojáky.

"Američanů je v Iráku 115 tisíc. Mají tam zatím velké základny a do poloviny příštího roku by jich většina měla odejít. Do roku 2011 by pak měli odejít úplně všichni. Britové se po několikaměsíční pauze vrátili do Iráku. Jde asi o stovku vojáků, kteří na jihu země pomáhají cvičit irácké námořnictvo," uvedl Tureček.

V neděli parlament po mnoha průtazích schválil zákon umožňující konání parlamentních voleb. Dnes prezidentská rada rozhodla, že by Iráčané měli jít k urnám 7. března.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme