Štefan Füle prošel ,předběžným grilováním' v Evropském parlamentu

Kandidát na eurokomisaře Štefan Füle prošel první zkouškou. Setkal se s první poslaneckou frakcí v Evropském parlamentu, která se ho vyptávala na jeho plány ve funkci komisaře pro rozšíření. Byli to Evropští konzervativci a reformisté, skupina, do které patří i poslanci české ODS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štefan Füle

Štefan Füle | Zdroj: ČTK

Podobné slyšení a odpovídání na otázky čeká Štefana Füleho - stejně jako 25 jeho kolegů -před odbornými výbory europarlamentu.

Podle Füleho to byl dobrý trénink před grilováním před europoslanci, informoval na Rádiu Česko zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Pavel Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Pavel Novák o prvním vystoupení Štefana Füleho v Evropském parlamentu

Hodně otázek na Füleho, který má být komisařem pro rozšíření EU, padlo podle Nováka na perspektivu Chorvatska vstoupit v dohledné době do EU - jak se bude motivovat k lepší spolupráci s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávie, protože Chorvatsko nedostalo příliš dobrou známku od hlavního žalobce.

Europoslanci chtěli také vědět, jak se bude dále postup v jednání s Tureckem, jak se budou další balkánské země motivovat příslibem členství v EU k dalším demokratickým změnám a jaký bude postoj EU k Ukrajině.

Füle je prý dobrý diplomat

Podle konzervativních europoslanců prokázal Füle že má pro portfolio dobrou kvalifikaci jako diplomat.

"Myslím, že má za sebou silnou diplomatickou kariéru, byl vaším velvyslancem pro NATO, velvyslancem v Británii, to mu dalo hodně. Během setkání neodpověděl na některé velmi kontroverzní otázky, ale přesto si vedl velmi dobře," ocenil Füleho vystoupení ocenil europoslanec Geoffrey van Orden.

Co se týče politické minulosti Füleho, který byl členem KSČ a studoval na Moskevském státním institutu mezinárodních vztahů, jeden z britských poslanců řekl, že nyní se bude posuzovat hlavně podle současné práce.

Poslanec Geoffrey van Orden o politické minulosti Štefana Füleho a vlivu na jeho šance stát se eurokomisařem řekl:

"Připustil, že to tak bylo a myslím, že se svým způsobem omlouval, což se vůbec nedá říci o jiných, kteří třeba patřili k extrémistickým organizacím typu kampaň za jaderné odzbrojení, kteří se vůbec neomluvili a myslí si, že je to tak v pořádku," narážel poslanec na minulost "ministryně zahraničí" Ashtonové.

Politická minulost Füleho by podle něj neměla být překážkou pro jeho schválení do kolegia Evropské komise.

"Doufám, že ne, samozřejmě v minulosti mnoha lidí, kteří byli před 20 lety v politice, je dost věcí, které se dnes nejeví dobře. Ale je složité to posuzovat. Samozřejmě někteří mají i čistou minulost, což bychom ocenili víc," řekl Geoffrey van Orden.

Skutečné slyšení před europoslanci pak čeká Füleho od 11. do 19.ledna.

"Tam předstoupí před europoslance v jednotlivých výborech i na plénu. V tom se bude celá Evropská komise schvalovat 26. ledna," uzavřel Novák.

Pavel Novák, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme