Lídři vlád EU mají sjednotit přístup k imigrantům

Šéfové států a vlád zemí evropské sedmadvacítky si v Bruselu dají úkoly pro harmonizaci pravidel zacházení s imigranty. Obsahuje je politická deklarace připravená švédským předsednictví nazvaná Stockholmský program.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka EU

Vlajka EU | Foto: Evropská komise

Na summitu Unie budou lídři členských států jednat i o cílech sladění právních úprav v případě stíhání některých trestných činů nebo nakládání s obviněnými a s trestanci.

Podle švédského návrhu by měli přistěhovalci do zemí Evropské unie dostávat srovnatelná práva jako její občané. S tím ale Česko nesouhlasí, protože nechce dávat imigrantům stejné nároky na sociální výhody jako svým občanům. Zatím se ale jedná jen o pětiletý výhled na možné dohody o sladění právních úprav.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Novák informuje o jednání o harmonizaci pravidel zacházení s imigranty.

Stockholmský program je politickým dokumentem, který nemá právní závaznost. Na čem ale panuje všeobecná shoda států je například sjednocení posuzování závadného chování vůči dětem.

Dá se předpokládat, že na základě Stockholmského programu se budou členské země snažit přitvrdit boj proti zneužívání dětí a dětské pornografii.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme