Míra nezaměstnanosti v USA klesá, stále je ale vysoká

Vysoká míra nezaměstnanosti ve Spojených státech vyžaduje zásah státu. Tvrdí to alespoň nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz. Podle něj by vláda měla přichystat daňové úlevy a nové programy, které by financovala ze státní kasy. Řada ekonomů ale Stiglitzova doporučení odmítá. Nejnovější data z trhu práce naznačují obrat k lepšímu a státní injekce tak už nejsou potřeba.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Times Square v New Yorku

Times Square v New Yorku | Foto: Milan Kopp

"Situaci na americkém trhu práce bych hodnotil opatrně pozitivně," říká analytik ČSOB Jan Čermák a pokračuje:

"Dá se očekávat, že v prvním pololetí příštího roku půjde míra nezaměstnanosti ze setrvačnosti ještě nahoru. Možná až k úrovni 10,5 procentu. Ve druhé polovině roku se ale dá očekávat výrazný její propad."

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik ČSOB Jan Čermák mluvil na Rádiu Česko o vývoji nezaměstnanosti v USA i v Evropě.

Podle ekonoma Jana Čermáka je míra nezaměstnanosti klíčovým faktorem pro důvěru spotřebitelů, která je důležitá pro utrácení. Klesající nezaměstnanost v příštím roce tak pomůže americké ekonomice.

V Evropě je situace různorodá

Na rozdíl od Spojených států amerických je trh v Evropě poměrně heterogenní. Některé ekonomiky nejsou nezaměstnaností tolik postiženy, například Německo. Naopak jsou zde i státy silně postižené, například Irsko a Španělsko, kde podle analytiků nezaměstnanost dále poroste.

"Česká ekonomika byla krizí postižena velmi silně. Pokud se ale německá ekonomika v příštím roce rozjede, můžeme očekávat, že nezaměstnanost poklesne a pokud se Německu bude dařit, tak i výrazně," dodává analytik ČSOB Jan Čermák.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme