Poslanci vyzvali Dohnala, aby umožnil kontrolu hospodaření NKÚ

Poslanecká sněmovna je vážně znepokojena situací v Nejvyšším kontrolním úřadu, rozhodla o tom v usnesení schváleném napříč politickými stranami. Poslanci vyzvali prezidenta NKÚ Františka Dohnala, aby umožnil kontrolu hospodaření úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad | Foto: Marián Vojtek

Rozhodli i o podání návrhu na zahájení kárného řízení s Dohnalem. Důvodem je podezření na provinění, které podle poslanců ohrožuje dobré jméno a nezávislost NKÚ.

Prezident NKÚ ale trvá na tom, že poslaneckou kontrolu umožní, až bude existovat zákon, který stanoví její pravidla. Podle předsedy sněmovního kontrolního výboru Vladimíra Koníčka (KSČM) ale může tento týden zahájená kontrola pokračovat.

"To, jak to pan prezident formuloval, by znamenalo, že kontrola může být zahájena zhruba v listopadu 2010. Protože on trvá na přijetí zákona, který by upravoval kontrolní postup. Já se naopak domnívám, a máme to podloženo stanovisky právníků, že můžeme kontrolu provádět i na základě jiných právních předpisů, které upravují kontrolu. Samozřejmě použít je přiměřeně," podotkl Koníček.

Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme