Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo úhradovou vyhlášku pro rok 2010

Nemusí to být zrovna veselé čtení, v systému chybějí peníze - varovalo už dopředu ministerstvo zdravotnictví. Řeč je o nové úhradové vyhlášce, která určí, kolik peněz zaplatí zdravotní pojišťovny příští rok lékařům a nemocnicím za léčení pacientů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dana Jurásková

Dana Jurásková | Foto: Tomáš Adamec

Vyhláškui zveřejnila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, podle které se proti loňsku nijak dramaticky nezmění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nová úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví. Téma pro ministryni zdravitnictví Danu Juráskovou.

"Vyhláška vychází z principu, že pro rok 2010 garantuje objem pro stejnou kvalitu a stejný objem péče a je také důležité si uvědomit, že zdroje, které budou chybět, jsou uhrazeny pojišťovnami, které je mají k dispozici," řekla Radiožurnálu Jurásková.

Česká lékařská komora a další organizace varovaly, že příští rok hrozí omezení zdravotní péče, lékaři podle ní budou kvůli nízkým úhradám a přísným limitacím předepisovat pacientům méně léků a prodlouží se prý čekací doby. Otázkou zůstává, zda je to reálná hrozba.

Přehrát

00:00 / 00:00

První náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr a výkonný ředitel Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala na Rádiu Česko o úhradové vyhlášce

"V roce 2010, který jsme nyní počítali, jsme vycházeli z určitých čísel, z nichž je jasné, že výdaje, které v tuto chvíli definuje úhradová vyhláška, budou pokryty výběry zdravotního pojištění, vklady za státního pojištěnce a z úspor, které mají pojišťovny v tuto chvíli k dispozici," uvedla ministryně zdravotnictví.

České lékařské komoře se ale úhradová vyhláška pro příští rok nelíbí. Podle ministryně garantuje stejnou péči jako letos, prezident České lékařské komory Milan Kubek ale říká, že to není pravda.

"Konkrétně se to projeví v tom, že když lékař bude mít vyčerpaný limit na léky, tak nebude moci léky předepsat nebo je zaplatí ze svého. Když bude mít lékař vyčerpaný limit na úhradu své práce, tak bude muset dál pracovat zadarmo nebo bude nucen pacienty odmítat," uvedl Kubek pro Radiožurnál.

Ministerstvo kontra Asociace nemocnic

Náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr označil novou úhradovou vyhlášku za kompromis mezi přáními lékařů a pojišťoven, který umožňuje ,odléčit' stejné množství pacientů jako v letošním roce.

Ředitel Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala si v debatě na Rádiu Česko stěžoval na to, že jejich výhrady k vyhlášce nikdo nevyslechl. Hlavně, že úhradová vyhláška formuje objem péče se na příští rok podle roku 2008, kdy byl objem zdravotní péče meziročně až o dvacet procent menší.

Náměstek Šnajdr oponoval, že na příští rok je množství péče navýšeno jako každoročně o stejný, několikaprocentní koeficient, tedy jako v letošním roce.

Lukáš Vincourek, Miroslav Panuška, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme