Vojenský dopravní letoun Airbus A400M má po premiéře

Ze španělské Sevilly poprvé vzlétl vojenský dopravní letoun Airbus A400M, v současnosti největší vojenský projekt západní Evropy. Program, který začal s tříletým zpožděním proti původním plánům, má hodnotu dvaceti miliard eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vojenský dopravní letoun Airbus A400M

vojenský dopravní letoun Airbus A400M | Zdroj: ČTK

Cena jednoho stroje se podle agentury Reuters pohybuje kolem jednoho sta milionů eur. Přičemž se mají kompletovat právě v Seville.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letecký publicista Martin Velek přibližuje vývoj nového stroje

Proti původním plánům má projekt zpoždění zhruba tři roky. První letadla budou zřejmě dodána až v roce 2012. Důvodem jsou prý problémy s vývojem motorů, které mají výkon 11 tisíc koní, a jsou největší, jaké byly kdy v Evropě vyrobeny.

Důvodem zpoždění motor

Letecký publicista Martin Velek ve Světě o druhé Rádia Česko připomněl, že motor pro tento typ letounu byl v podstatě připravený v Kanadě, ale z důvodů víceméně politických byl pak vyvíjen v Evropě. "Zpoždění stálo peníze a motor je ještě zelený, ještě není vyzrálý," řekl Velek.

"Své předchůdce nový stroj překonává jak kapacitou, tak i doletem. Je schopen tankovat za letu i sloužit jako letoun tankovací. Poprvé je také u letadla vojenského typu použito plně kompozitových částí, křídlo bude vyrobeno z uhlíkového kompozitu, což je novinkou."

Evropská spolupráce

Na projektu se společně podílejí Belgie, Francie, Lucembursko, Německo, Španělsko, Turecko a Velká Británie. Martin Velek poznamenal, že finální montáž a zalétávání se bude odehrávat ve Španělsku, tradičním výrobcem křídel je Británie, v Německu se kompletují trupy.

"Je to stroj do extrémních podmínek, musí být schopen provozu v primitivních podmínkách. Letadel tohoto typu jsou zatížena horkem i provozem ve vysokých nadmořských výškách, například v Afghánistánu. Mnoho věcí se jistě bude vyvíjet za chodu," poznamenal Velek

Milan Kopp, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme