Policie v Kodani zadržela stovky radikálních demonstrantů

Desetitisíce lidí demonstrovaly v Kodani, aby podpořily vznik silné dohody o boji proti klimatickým změnám. O náhradě za takzvaný Kjótský protokol v dánské metropoli už od pondělka jednají delegáti zemí z celého světa. Sobotní poklidnou manifestaci narušila skupina radikálů, stovky jich zadržela policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastníci demonstrace v Kodani

Účastníci demonstrace v Kodani | Foto: AFP

Převleky za pandy nebo lední medvědy, tající nafukovací sněhulák a transparenty s nápisy "Bla, bla bla, teď to chce činy" či "Klimatická spravedlnost" - to vše lidé přinesli do centra Kodaně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Demonstraci v Kodani sledoval reportér Radiožurnálu David Koubek

"Všichni máme do budoucna závazky, chopte se své role," přijeli do Dánska vzkázat státníkům mladí z Nového Zélandu.

"Jsem tu za hnutí bezzemků, právě rolníci mohou ukázat ostatním, jak žít udržitelný život," hlásá Diana z Brazílie.

Mnozí demonstranti křičeli protiamerická hesla. Právě Spojené státy jsou totiž podle nich brzdou jednání, protože odmítají nabídnout větší ústupky. Na amerického prezidenta Obamu apelovala i jedna z celebrit mezi demonstranty, exmodelka Helena Christiansenová.

Policie odhaduje, že se demonstrace v Kodani účastnilo asi 30.000 lidí, ale organizátoři mluví až o dvojnásobku. Po třetí hodině odpoledne se účastníci vydali na několikakilometrový pochod od parlamentu přes centrum až k veletržnímu centru Bella, kde konference OSN zasedá.

Radikálové házely kameny a ničili výlohy

Organizátoři slibovali nenásilnou manifestaci, do průvodu zvali i rodiče s dětmi. Jinak poklidný průběh ale narušila skupina černě oblečených radikálních demonstrantů, kteří házeli kameny a dělobuchy a ničili výlohy.

Policejní těžkooděnci museli průvod několikrát přerušit a podle některých údajů až čtyři stovky výtržníků předběžně zadrželi.

Radikální demonstranti v Kodani | Foto: AFP

Umožňuje jim to úprava dánských shromažďovacích zákonů, které se změnily speciálně kvůli klimatické konferenci.

Zadržení prý mělo působit preventivně, protože policie se obávala nepokojů a kriminálních činů při pochodu. Už před několika dny prohledala ubytovnu, kde si aktivisté připravovali výzbroj. Zabavila štíty nebo náplně s barvou, které měli demonstranti v ulicích metat.

Summit zatím vázne, čeká se na politiky

V polovině dvoutýdenní konference OSN chtěli organizátoři demonstrací hlavně podpořit požadavek chudších rozvojových zemí, aby jim bohatá část světa pomohla s adaptací na globální oteplování.

Právě na tom a také na neochotě většiny stran slíbit dopředu větší snižování emisí skleníkových plynů zatím kodaňská vyjednávání váznou.

Dneškem skončí jednání expertů a na jejich místo postupně nastoupí ministři životního prostředí a po nich také u více než stovky zemí premiéři nebo prezidenti, včetně klíčových postav. To bude ale až ve čtvrtek a v pátek.

Účastníci konference z české delegace zatím neskrývají rozčarování z pomalého postupu jednání. První týden se podle nich projevily rozpory mezi delegacemi, které přitom měla odstranit už jednání před Kodaní. Také česká delegace proto už netrpělivě vyhlíží příjezd politiků.

Na veřejnost se dostal už návrh závěrečné dohody, který je podle komentátorů optimistickou zprávou na konec prvního týdne. Základem je snížit emise do roku 2050 nejméně o polovinu. V návrhu se ale nemluví o tom, kolik peněz poskytnou bohaté země.

Za novou klimatickou dohodu dnes demonstrovaly desítky tisíc lidí také v Austrálii a Asii. Lidé vyšli do ulic například v Sydney, Melbourne, Tokiu nebo Jakartě. Ve filipínské Manile měli na sobě červené trička. Prý je to barva poplachu, na znamení, že v boji proti klimatickým změnám zbývá už jen málo času.

Martin Hromádka, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme