Nálet v Afghánistánu dostává německou vládu do hlubokých potíží

Aféra kolem kontroverzního náletu na cisterny v severním Afghánistánu se u našich západních sousedů dál rozrůstá. Terčem útoku, který nařídil německý důstojník, měli být podle všeho vojenští velitelé Talibanu. Opozice neskrývá pobouření a mluví o jasnému porušení mandátu pro afghánskou misi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bomby pro Afghanistán

bomby pro Afghanistán | Foto: US NAVY

"Cílené zabíjení lidí není s duchem mandátu, který Spolkový sněm schválil pro afghánskou misi, absolutně slučitelné," hřímá v deníku Bild sociální demokrat Hans-Peter Bartels.

"Pokud šlo o fyzickou likvidaci protivníka a ne stabilizaci poměrů v dané zemi, pak to musí mít politické důsledky," přidal se Omid Nouripour ze Strany Zelených.

Německá média informují o tom, že těsně před náletem dostali velitelé německého kontingentu volnější ruku k postupu proti radikálnímu afghánskému hnutí a to přímo z kancléřského úřadu.

Podle předsedy postkomunistické Die Linke Lothara Biskyho musí vyložit karty na stůl samotná Angela Merkelová. Bisky kancléřce vyčetl "salámovou taktiku" a celou spolkovou vládu obvinil z dezinformační politiky.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme