Írán prý tajně sestavuje klíčovou součást jaderné bomby

Írán sestrojuje klíčovou součást jaderné bomby. S odvoláním na zpravodajské zdroje a tajné íránské dokumenty to píše britský deník The Times.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teherán je město pod horami

Teherán je město pod horami | Foto: GhostWind

Teherán prý testuje neutronový spouštěč, který vyvolává explozi v nukleární zbrani. Podle citovaných expertů jde o zatím nejjasnější důkaz, že íránský program není pouze mírový, jak tvrdí Teherán.

Jak podotýkají odborníci oslovení londýnským deníkem, Írán sice může opět tvrdit, že jde o zařízení k civilním účelům. V praxi prý ale nemá takzvané deuterium uranu jiné využití než spouštění reakce v jaderné hlavici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Írán sestrojuje klíčovou součást jaderné bomby. S odvoláním na zpravodajské zdroje a tajné íránské dokumenty to píší britské Timesy. Podrobnosti přinesl na Rádiu Česko blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček.

Podle persko-jazyčných dokumentů, na které se Timesy odvolávají, se Teherán projektem zabýval už v roce 2007. Tedy v době, kdy měl být podle amerických analýz program íránského jaderného zbrojení zastavený.

Podle deníku vědí o údajných íránských dokumentech západní tajné služby i Mezinárodní agentura pro atomovou energii. Zatím ale není úplně jasné, nakolik jsou tyto materiály autentické.

Nelze vyloučit, že jde o podvrh

Pokud je dokument pravý, tak to podle blízkovýchodního zpravodaje ČRo Břetislava Turečka samozřejmě popírá celou strategii, se kterou Írán přistupuje k jaderným rozhovorům se Západem, jak se hájí proti sankcím Rady bezpečnosti OSN a tak dále.

"Pokud skutečně vyrábí zařízení pro štěpnou reakci v jaderné hlavici, tak je to porušení veškerých mezinárodních závazků, je to v rozporu s veškerými sliby, které Írán dosud v této věci dal světovému společenství " uvedl.

Podle Turečka nelze ani vyloučit, že jde třeba o podvrh. "Že je něco napsáno persky, vůbec neznamená, že je to oficiální íránský dokument. Je také pravda, že britské Timesy nebo i jiné prestižní západní deníky v minulosti psaly spoustu nesmyslů - například, že Saddám Hussein používá cvičné letouny československé výroby k bezpilotnímu odpalování chemických zbraní. Pak se ukázalo, že Saddám nemá vůbec žádné chemické ani jaderné zbraně," uvedl Tureček.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme