Úředníci aparátu EU stávkují za udržení růstu platů

Úředníci Evropské unie stávkují za vyšší platy. Domáhají se dodržení pravidel, která jim zaručují pravidelnou valorizaci jejich platů. Ta se odvíjí od míry inflace a růstu platů zaměstnanců veřejného sektoru v několika členských zemích Unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úředníci aparátu Evropské unie stávkují za udržení růstu platů.

Úředníci aparátu Evropské unie stávkují za udržení růstu platů. | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Ve dvoraně sídla Rady Evropské unie se sešlo několik set zaměstnanců evropských institucí. Podle předáků odborových organizací jich přišel protestovat až jeden tisíc. Hlavně úředníci a pracovníci technického zabezpečení Rady ministrů.

Žádají zvýšení platů o 3,7 procent. Pravidelnou valorizaci jim zaručují pravidla schválená před šesti lety. Zvýšení platů ale musí schválit členské země. Několik se jich staví proti. Důvodem je současná hospodářská krize.

"Chceme, aby postupovali podle schválených právních předpisů a zvýšení potvrdili před koncem roku," prohlásil Félix Geradon z odborového svazu Union Syndicale.

Když to členské státy neudělají, chtějí se odbory obrátit na Evropský soudní dvůr v Lucemburku, nebo pokračovat ve stávkách. Stávkovou pohotovost vyhlásily i na středu, čtvrtek a pátek tohoto týdne.

Pavel Novák, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme