Závazný protokol z kodaňské konference zřejmě nevznikne

Kodaňská konference o klimatických změnách je v druhém týdnu a blíží se k vrcholu. Ze summitu by měla vzejít dohoda o tom, jak zmírnit dopad škod, které podle řady vědců působí lidská činnost v globálním ovzduší. Jenže bohaté a rozvojové země jsou stále v hlubokém rozporu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klimatická konference v Kodani

Klimatická konference v Kodani | Foto: Zp

Dnes by měl generální tajemník OSN Pan Ki-mun zahájit v Kodani na slavnostním ceremoniálu rozhovory vysokých politických představitelů, ve snaze odbourat právě tento rozpor, který dělí pozice bohatých a rozvojových států.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Polák popisoval konferenci v Kodani v Poledních ozvěnách dne.

Africké státy včera dokonce na několik hodin opustily jednání a delegace teď dohánějí zpoždění, které tím vzniklo. "Rozhovory pokračují, nedostaly se do mrtvého bodu. Ale nepokračují ani žádným závratným tempem. Je tady cítit i určitá slabá nervozita," popisuje z místa zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Polák.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy odpoledne prohlásil, že pro úspěch rozhovorů bude důležitá právě dohoda mezi Evropskou unií a africkými delegáty.

Zásadní věcí, která africkým státům vadí, je to, že Evropská unie a Japonsko navrhují, aby výsledkem kodaňských jednání byl jediný protokol. "Což by znamenalo zrušení stávajících závazků Kjótského protokolu. "Obstrukcemi tak chce africká skupina dosáhnout toho, že Kjótský protokol bude pokračovat," vysvětluje Kateřina Husová z mezinárodního nevládního sdružení CEE Bankwatch Network.

Protokol musí zahrnout i USA a Čínu

Summit se ale podle vedoucího vyjednávacího týmu České republiky Pavla Zámyslického nesnaží nic rušit, ale navázat na Kjótský protokol, který vyprší v roce 2012. "A snažíme se, aby nový byl lepší, protože v Kjótském protokolu třeba nejsou zařazeny Spojené státy americké nebo Čína," podotýká Zámyslický.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konferenci v Kodani hovořili ve Světě o desáté Pavel Zámyslický a Kateřina Husová.

V tom, že nový globální klimatický režim by měl být efektivní a měl by zahrnovat všechny hlavní znečišťovatele, včetně USA a Číny, se shodují všichni. "Rozvojové země požadují jenom to, aby stávající rozvinuté země pokračovaly ve svých závazcích," upřesňuje Husová.

Z konference ale možná nevznikne vůbec žádný závazný protokol. "Vznikne spíš mandát pro rok 2010, aby byl protokol o změně klimatu dokončen," uzavírá Zámyslický.

Australský list Age k tomu podotýká: "Bez mezinárodně schváleného protokolu se nenajdou dostatečné zdroje na pomoc chudým zemím a na to, aby globálním oteplováním nejvíce ohrožené státy vůbec přežily."

Rušno je v Kodani ale i mimo jednací sály. Už několikrát se dánská policie střetla s ekologickými aktivisty. A jejich demonstrace zatím neutichají.

Martina Mašková, Martin Křížek, Pavel Polák, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme