Čína odmítá výzvy USA a EU na propuštění autora Charty 08

Čína nepropustí jednoho z nejznámějších aktivistů a spoluautora Charty 08 vyzývající k demokratizaci společnosti. Peking odmítl žádost USA a EU, aby byl Liou Siao-po osvobozen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Obvinění Západu jsou neakceptovatelná a výzvy k propuštění jsou vměšováním do naší nezávislé justice, prohlásilo čínské ministerstvo zahraničí v reakci na žádosti Spojených států a EU. Podle Pekingu je Čína zemí, kde vládne zákon a jen soud rozhoduje o vině.

Podle úřadů je bývalý univerzitní profesor a literární kritik obžalován z rozvracení republiky. Signatáři Charty 08 se inspirovali československou Chartou 77, dosud jí podepsalo přes 8 tisíc Číňanů.

Liou Siao-po, který je pod dohledem policie už od masakru na náměstí Ťien-an-men v roce 1989, je obžalován, protože publikoval esej o nedemokratických praktikách vládnoucí komunistické strany. Je také spoluautorem Charty 08 požadující politické reformy, zajištění svobody projevu i víry a nastolení demokracie.

Krátce po zveřejnění této petice čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že nikdo nemůže být obžalován za podobné projevy, protože ústava svobodu slova zaručuje.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme