Írán vyzkoušel vylepšenou raketu dlouhého doletu

Írán opět vyzkoušel raketu Sedžíl-2 s doletem přesahujícím dva tisíce kilometrů. Oznámila to íránská televize. Západní agentury upozorňují, že tato střela je schopná zasáhnout Izrael i jihovýchod Evropy. Teherán ale tvrdí, že má tyto zbraně pouze k odvetě za případný útok proti Islámské republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpálení rakety - ilustrační foto

Odpálení rakety - ilustrační foto | Foto: US Department of Defense

Íránská generalita opakovaně varuje, že pokud Izrael zaútočí na íránská jaderná zařízení, Teherán v odvetě použije své rakety proti židovskému státu. Podle íránské televize slouží k tomuto odstrašování i nový typ rakety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Raketu dlouhého doletu Sedžíl-2 ve Stalo se dnes přiblížil Břetislav Tureček

Sedžíl-2 Íránci vyzkoušeli už v květnu. Dnešní test se týkal vylepšené verze stejného modelu. Jde o dvoustupňovou raketu na pevné palivo. Podle expertů to znamená možnost její rychlejší instalace a odpálení.

Západ se obává hlavně toho, že Teherán zkombinuje svůj raketový program s údajným vývojem nukleární zbraně. Britský deník The Times zveřejnil dokumenty, podle kterých už Íránci pracují na neutronovém spouštěči jaderné hlavice. Teherán to ale označil za podvrh.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme