Lidé už mohou nakupovat po internetu s větší jistotou

Ode dneška jsou spotřebitelé více chráněni při nákupu přes internet v zahraničí. Nově se totiž nákupy v rámci Evropské unie řídí podle práva, které platí v zemi spotřebitele. Končí tak dohady, jestli nemá přednost právo země obchodníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice. Ilustrační foto.

Klávesnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Při objednávání zboží si tak můžeme být jistí, že pro nás například platí naše reklamační lhůty a ne ty platné v cizině. Větší jistotu do internetových prodejů přináší nařízení Evropské unie zvané Řím I.

Nařízení upravuje, podle kterého práva se řídí závazkové vztahy mezi subjekty z různých členských zemí Unie. Jde například o pracovněprávní, ale i obchodní vztahy. Mluví se v něm i o kupních smlouvách uzavíraných na dálku, třeba přes internet.

Pokud internetový obchod směřuje svou nabídku do jiného státu, například nabízí doručení zboží do země spotřebitele, řídí se taková koupě právem země pobytu kupujícího. To dává spotřebitelům větší jistotu, že nedoplatí na neznalost práva v zemi, kde internetový obchod sídlí.

Některé obchody se brání

Právník Evropského spotřebitelského centra Martin Rezek Radiožurnálu řekl, že některé internetové obchody se proti tomu brání.

"Internetový obchodník, který prodává na Slovensko, do Polska, do Anglie, nechce znát všechny právní řády. On je ani znát nemůže. Z toho důvodu se tomu snaží různými způsoby vyhnout. Například tím, že omezí dodávání zboží pouze na jeden konkrétní stát," podotkl Rezek.

Lhůta pro odstoupení od smlouvy a vrácení kupní ceny tak bude například pro české zákazníky stále 14 dnů. I kdyby prodejce sídlil ve Francii, kde je taková lhůta poloviční.

Pavel Novák, Nikola Bojčev, Alice Kottová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme