EU nabízí svým zaměstnancům menší růst mezd

Evropská unie chce zvýšit platy zaměstnanců svých orgánů o necelá dvě procenta. Euroúředníci, zaměstnanci Evropské komise, Rady, Parlamentu a dalších institucí mají ale podle pravidel schválených samotnými členskými zeměmi nárok na skoro čtyřprocentní nárůst mezd.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament ve Štrasburku.

Evropský parlament ve Štrasburku. | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Hlavně nové členské státy se ale nechtějí kvůli hospodářské krizi svých vlastních zásad držet. Pracovníci rady Evropské unie už proto tento týden dvakrát stávkovali.

Členské země nabízejí odborům dohodu o zvýšení platů unijních zaměstnanců o 1,85 procenta a ne o skoro čtyři, na které mají zaměstnanci podle šest let starého pracovního řádu nárok. Jak se Český rozhlas dozvěděl z diplomatických zdrojů, zástupci členských států v Bruselu sice uznávají nároky zaměstnanců, ale vzhledem k hospodářské krizi jim nabízejí nižší valorizaci jejich platů.

Takové stanovisko nezastávají všechny země, ale odhlasovala je kvalifikovaná většina států. Čeká se na reakci odborů a Evropské komise. Není vyloučená další stávka, která už chod Rady unie zasáhla v pondělí a ve čtvrtek. Evropská exekutiva se také může postavit za zaměstnance a podat na členské země žalobu u Evropského soudního dvora v Lucemburku.

Pavel Novák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme