Papež schválil blahořečení polského kněze Popieluszka

Papež Benedikt XVI. podepsal dekret k blahořečení polského kněze Jerzyho Popieluszka, kterého před 25 lety zavraždila komunistická policie. Proces blahoslavení Popieluszka začal v květnu 2001 a loni dal papež svolení k tomu, aby byl jeho případ urychleně prostudován.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI. ve dveřích letadla

Papež Benedikt XVI. ve dveřích letadla | Foto: Tomáš Adamec

Nyní Benedikt XVI. podepsal dekret, jímž blahořečení schvaluje. Popieluzska 19. října 1984 unesla skupina tajných agentů bezpečnostní služby, když se vracel z Bydhoště v centru Polska, kde sloužil mši.

Tělo sedmatřicetiletého kněze, jež neslo zjevné stopy intenzivního bití, hodili agenti do přehrady u města Wloclawek, kde také bylo o několik dní později nalezeno. Popieluszko Polákům symbolizuje společný boj demokratické opozice a katolické církve proti totalitnímu režimu.

Benedikt XVI. dnes také prohlásil za ctihodného svého předchůdce Jana Pavla II. Jde o poslední etapu před blahořečením, které by se mohlo uskutečnit podle italského tisku již příští rok.

Marika Táborská, Markéta Ševčíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme