Úmysl blahořečit papeže Pia XII. vyvolává silný odpor

Současný papež Benedikt XVI. by rád co nejdříve blahořečil jednoho ze svých předchůdců, papeže Pia XII. Tento záměr ale vyvolává u mnohých silný odpor. Rozhořčení daly znovu najevo hlavně židovské obce. Papež Pius XII. byl hlavou katolické církve za druhé světové války a dodnes je kontroverzní postavou moderních dějin. Bývá obviňován z toho, že se během druhé světové války nepostavil nacistům a de facto ignoroval vyvražďování evropských Židů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na náměstí Sv. Petra a Řím z kostela sv. Petra a Pavla (Vatikán)

Pohled na náměstí Sv. Petra a Řím z kostela sv. Petra a Pavla (Vatikán) | Foto: Fotobanka stock.xchng, Matic Zupancic

Papež Benedikt XVI. se již Pia XII. několikrát veřejně zastával. Představitelé německé židovské obce nazvali víkendový krok hlavy katolické církve, směřující k prohlášení papeže Pia XII. za svatého, přepisováním historie.

Podle svých zastánců, včetně Benedikta XVI., katolická církev za druhé světové války poskytla azyl mnoha Židům a papež Pius XII. údajně mlčel proti nacistickým zločinům, aby jejich úděl neztížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O osobnosti papeže Pia XII. mluvil na Rádiu Česko historik Radomír Malý.

"Pius XII. ani Vatikán nemlčel k nacistickým zločinům. Papež se ve svých veřejných vystoupení sedmnáctkrát vyjádřil proti nacismu, zejména proti jeho rasové teorii. Vatikán byl také vůbec prvním státem světa, který upozornil na vyhlazování Židů v koncentračních táborech a to již v roce 1940," říká nesouhlasně historik, novinář a vysokoškolský pedagog Radomír Malý.

Očerněn bolševiky

"Pius XII. samozřejmě volil slova, prováděl totiž konspirativní činnost na záchranu mnohých Židů, a kdo takovou činnost provádí, ten na sebe příliš neupozorňuje," pokračuje Malý, podle kterého byla pověst papeže očerněna až dlouho po válce:

"Považuji námitky proti Piu XII. za takzvanou černou legendu, která byla uměle vyrobena bolševiky v 60. letech 20. století."

Papež Benedikt XVI. se odvolává ve svých tvrzeních na vatikánské archivy z druhé světové války. Představitelé italských židovských obcí ale vydali prohlášení, ve kterém se říká:

"Komise, která sdružuje historiky ze židovské obce a z Vatikánu, stále čeká na to, aby mohla prostudovat vatikánské archivy. Nezapomínáme na deportace italských Židů a zvláště na vlak, který 16. října 1943 vezl 1021 lidí z Říma do Osvětimi za mlčení Pia XII."

"Archivy jsou podle Vatikánu nepřístupné proto, že nejsou ještě zpracovány. V archivech je to zcela běžné," odmítá nějaké utajení historik Malý. Podle něj byla pověst Pia XII. až do 60. let skvělá a mnoho významných osobností mu děkovalo za podporu, kterou Židům za druhé světové války poskytoval.

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme