Ministerstvo vnitra má nový protikorupční balíček

Ministr vnitra Martin Pecina chce zakročit proti korupci, která se v Česku - podle statistik i pocitů občanů - stále víc rozmáhá. Zveřejnil proto nový protikorupční balíček, který má zavést například institut korunního svědka nebo takzvaného protikorupčního agenta, který by mohl v rámci vyšetřování předstírat zájem podílet se na trestném činu, vedoucímu ke korupci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky

Bankovky | Foto: Rádio Praha

Balíček má napravit současné mezery v legislativě. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministr Pecina řekl: "Tady se dva nebo tři roky dělá vše proto, aby policie neměla nástroje v ruce. Dělá se vše proto, aby to prostředí bylo horší a horší. I to má odstranit tento balíček."

Přehrát

00:00 / 00:00

O protikorupčním balíčku mluvil na Rádiu Česko ministr vnitra Martin Pecina.

"Od 1.1. 2010 vstupuje v platnost nový trestní zákoník, v něm se bere policie možnost nasazovat například odposlechy na jakýkoliv trestný čin, který se týká korupce," varoval dál ministr.

"Situace je taková, že byl přijat zákon, který posunul hranici trestného činu, na který je možné odposlechy nasadit z osmi na deset let a korupce má horní hranici osm let. Takže korupce nám vypadla z možnosti odposlouchávat nebo nasazovat dnes povolené agenty," vysvětlil Pecina.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protikorupčním balíčku, který připravilo ministerstvo vnitra, mluvil na Rádiu Česko ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká naopak namítá, že odposlechy v případech korupce upravuje evropské právo a mezinárodní úmluvy, a tak se okleštění pravomocí policie neobává.

Nevládní organizace protikoruční balíček podporují

Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka má stejné obavy jako ministr Pecina a myslí si, že nový trestní řád zavedl jistou nerovnoměrnost mezi použitím agenta a použitím odposlechu.

Podle Ondráčka nebude problém s nasazováním agentů, ale co se týče odposlechů, tak souhlasí s ministrem: "Obávám se, že odposlechy budou poměrně složité."

Protikorupční balíček vítá i Tomáš Kramár z občanské sdružení Oživení: "Korunní svědek, stejně jako agent provokatér můžou velmi výrazně pomoci v práci policie, která v současné době v podstatě postrádá jakékoliv nástroje pro účinný boj s korupcí."

Přehrát

00:00 / 00:00

O korupci a novém protikorupčním balíčku mluvil v poledních Ozvěnách dne Tomáš Kramár z občanského sdružení Oživení.

"Záměr ministerstva vnitra vítám, je ale jasné, že to je záměr, který musí projít parlamentem, protože to je zákon," říká Ondráčka. Podle něj hrozí, že současná sněmovna tento zákon nestihne projednat ani ve zrychleném řízení.

Ministr vnitra Martin Pecina zatím čeká, jak dopadne projednávání návrhu na vládě: "Bych byl velmi rád, kdybychom všechno stihli do řádných voleb. Budu rád, pokud to stihneme ještě v kratším termínu, ale v tomto okamžiku vláda materiál ještě neprojednala a nevím, jestli to bude vůbec vládou schválené."

Lenka Rafaelová, Miroslav Panuška, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme