Výsledky Kodaňského summitu jsou hodnoceny s rozpaky

Dohoda, která prakticky není a přesto ji kodaňská konference o klimatických změnách 'vzala na vědomí'. Zvláštní, ovšem ne neočekávaný závěr summitu, který se protáhl do sobotního rána. Po dlouhých přípravách a dvou týdnech kodaňských jednání dospěly delegace jen k ,deklaraci dobrých úmyslů'. Britský ministr životního prostředí Ed Miliband v listu Guardian obvinil v nezvykle ostrém tónu Čínu a další země z toho, že jakoukoli významnější dohodu bojkotovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Posluchači klimatické konference v Kodani

Posluchači klimatické konference v Kodani | Foto: Imagenet

Čína, která momentálně vypouští nejvíc emisí skleníkových plynů vedle Spojených států, a také Indonésie, třetí největší znečišťovatel ovzduší, naopak klimatickou dohodu z Kodaně chválí. A to i přes to, že je právně nezávazná a že konkrétní závazky se mají dojednávat až příští rok. Američané dohodu hájí s tím, že Čína je ochotná nechat své emise kontrolovat.

Evropané jsou zklamaní, protože výslednou dohodu Američané dojednali s Čínou, Indií, Brazílií a Jihoafrickou republikou, čili bez nich.

Přehrát

00:00 / 00:00

O klimatickém summitu v Kodani mluvil na Radiožurnálu senátor a ekolog Bedřich Moldan.

"Výsledky summitu jsou zklamáním zejména pro všechny, kteří se velmi snažili, aby k dohodě došlo. Ale za jednoznačné fiasko bych to nenazval," říká ekolog a senátor Bedřich Moldan, který se summitu také zúčastnil, v narážce na výrok ministra životního prostředí Jana Dusíka, jenž označil konferenci za fiasko.

Moldan za hlavní důvod nezdaru uvádí neochotu Číny nechat kontrolovat svoje závazky ke snižování emisí podle mezinárodních pravidel:

Přehrát

00:00 / 00:00

O roli Evropské unie a České republiky při budoucím snižování emisí mluvil na Rádiu Česko Petr Petržílek, stínový ministr životního prostředí ze sociální demokracie.

"Jsem přesvědčen, že za rok, který nám zbývá do doby, kdy by měla být právně závazná dohoda podepsána, se to podaří. K důvodu neúspěchu je ale třeba říct, že těch nesouladů ze strany Číny a skupiny států G77 na jedné straně a rozvinutými státy na straně druhé, byla celá řada. Evropská unie měla jasná stanoviska, která také hájila. Měla obrovskou výhodu v tom, že všechna ta stanoviska jsou podložena legislativou."

Podle senátora Bedřicha Moldana se vkládaly neoprávněně velké naděje do Spojených států amerických, konkrétně do prezidenta Obamy.

Příště v Mexiku

"Kodaňská dohoda obsahuje celou řadu konkrétních věcí, jsou tam vyčísleny finanční závazky a je tam jasně řečeno, že do konce ledna mají všechny země zpřesnit své závazky, přesně napsat, co budou bezprostředně dělat a o tom se bude celý příští rok velmi intenzivně jednat. Proces pokračuje a pevně doufám, že se ho podaří zdárně dotáhnout do konce, do summitu v Mexiku, který se bude konat v listopadu nebo v prosinci příštího roku," dodává bývalý ministr životního prostředí, dnes senátor, Moldan.

Evropská unie před klimatickou konferencí slíbila snížit emise o dvacet procent do roku 2020. Pro případ větších závazků klíčových znečišťovatelů, kam patří Spojené státy i Čína, slibovala, že může jít až na třicetiprocentní snížení.

Podle Miroslava Ouzkého, předsedy klubu europoslanců ODS, by to ale teď nebylo rozumné:

"Poté, co předvedla Čína, ale i Spojené státy, tedy jejich závazek, který je na 17 procentech, by Evropa měla zachránit svoji konkurenceschopnost a nezatěžovat svůj vlastní průmysl dalšími neadekvátními balvany."

Martina Mašková, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme