Obamova reforma zdravotnictví uspěla při hlasování v Senátu

Americký Senát podpořil v prvním čtení reformu zdravotnictví, kterou navrhuje prezident Barack Obama. Hlasování bylo prvním ze tří kroků ke konečnému schválení reformy v Senátu. Přestože se návrh značně odchýlil od původního znění, které obsahovalo možnost veřejného pojištění, jde o největší zásah do amerického zdravotního systému od roku 1965.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washingtonský Kapitol

Washingtonský Kapitol | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Reformu provázejí vyostřené debaty a odmítají ji republikáni i někteří umírnění demokraté. Pokud Senát reformu schválí, bude se text muset sladit s verzí, kterou schválila Sněmovna. Jeho konečné znění pak musí schválit obě komory parlamentu.

Ekonom Ondřej Schneider, který žije ve Spojených státech, vidí hlavní význam tohoto dramatického hlasování v tom, že si demokraté potvrdili svou jednotu v Senátu, a tudíž moc zlomit odpor republikánů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reformě amerického zdravotnictví mluvil ekonom Ondřej Schneider v pořadu Stalo se dnes

"Jeden ze senátorů, je mu víc než 90 let, je nemocný, je upoután na kolečkové křeslo, a byl přesto převezen během té sněhové bouře do Washingtonu. Takže demokraté demonstrovali, že jsou odhodláni udělat téměř cokoli pro to, aby nějakou formu té zdravotní reformy odhlasovali," řekl Schneider v pořadu Stalo se dnes.

"Jakou formu nakonec prosadí, to je zatím ještě předčasné říct. Někteří z nich doufají, že to bude začátkem příštího roku, ale je možné, že se to hlasování ještě odloží," upozornil Schneider.

Prezident Obama tvrdí, že zákon zpřístupní lékařskou péči taky Američanům, kteří teď nejsou pojištění. Z různých zdrojů vyplývá, že se jedná o 30, ale možná taky až o 46 milionů lidí. Většina z nich si pojištění nemůže dovolit.

Marika Táborská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme