Srbsko podává přihlášku do Evropské unie

Srbský prezident Boris Tadič dnes ve Švédsku předá žádost o vstup do Evropské unie. Šéf švédské diplomacie Carl Bildt uvedl, že pro to nastal ten správný moment. O přidělení statutu kandidáta rozhodne EU nezávisle na datu podání přihlášky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fontána v Bělehradě

Fontána v Bělehradě | Foto: Turistička organizacija Beograda

Srbský prezident označil tento krok za rozhodující ve směřování země. Tím hlavním se teď stává úsilí o členství v Evropské unii.

Za poslední rok a půl, kdy Srbsko vede proevropská koalice, země přizpůsobuje své zákonodárství unijnímu, včetně dopravního zákona.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí zahraniční redakce deníku E15 Martin Ježek hovořil o přihlášce Srbska ve Světě o deváté

Vláda chtěla podat přihlášku ještě za českého předsednictví, ale řada představitelů EU ji od toho odrazovala. Konečné rozhodnutí padlo symbolicky v sobotu, kdy velká většina států sedmadvacítky zrušila pro občany Srbska vízovou povinnost.

Podpora obyvatel

Bělehrad podává přihlášku tři dny poté, co bylo Srbům, umožněno cestovat do zemí sedmadvacítky bez víz, a také chvíli potom, co EU odblokovala prozatímní obchodní slouvu mezi Bruselem a Srbskem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cestě Srbů do Evropské unie mluvil v poledních Ozvěnách dne balkanolog Matyáš Zrno, který působí v Občanském institutu.

I přes tyto příznivé kroky, cesta k unijnímu členství nebude pro Srbsko jednoduchá. Jedním z hlavních požadavků EU bylo, že Srbsko dopadne a vydá do Haagu generála Ratka Mladiče, na nějž mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii vydal zatykač kvůli válečným zločinům. I přesto, že Ratko Mladič v Haagu není, míří Boris Tadič do Stockholmu.

Vedoucí zahraniční redakce deníku E15 Martin Ježek ve Světě o deváté řekl, že krok má velkou podporu domácího obyvatelstva. "Otázkou je, zda z Bruselu bude trvat dlouhé mlčení, nebo zda reakce přijde v nějaké normální, rozumné době."

Milan Kopp, Jaromír Janev, Karolína Dubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme