Americké úřady zažalovaly útočníka z letadla

Třiadvacetiletý Nigerijec, který cestoval na lince Amsterodam - Detroit, čelí obžalobě z pokusu o odpálení letadla s cestujícími. Chvíli před přistáním v Detroitu totiž odpálil výbušninu a několik lidí zranil. Trhavina, která měla letadlo vyhodit do vzduchu, naštěstí explodovala pouze zčásti. Obžalovaný tvrdí, že je napojený na mezinárodní síť Al-Káida.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo americké společnosti Delta, napadené teroristou o Vánocích 2009.jpg

Letadlo americké společnosti Delta, napadené teroristou o Vánocích 2009.jpg | Zdroj: ČTK

Původně se mělo za to, že šlo o zábavnou pyrotechniku zažehnutou omylem, nyní americké úřady mluví o nepovedeném teroristickém útoku. Airbus 330 společnosti Delta Airlines měl na palubě skoro tři stovky cestujících, letěl z Nigérie přes nizozemský Amsterodam do Detroitu na americkém Středozápadě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svědci incidentu na palubě Airbusu ho popsali hned po přistání na detroitském letišti

Podle očitých svědků došlo asi dvacet minut před přistáním k podivnému incidentu. Zaslechli explozi a viděli plameny. Hluk, záblesky a kouř vycházely z místa, kde seděl mladý muž z Nigerie. Mnozí to pokládali za výbuch zábavné pyrotechniky. Ale minimálně jeden pasažér se na spolucestujícícho vrhl a zpacifikoval ho.

Údajný pachatel pokusu o teroristický útok má popáleniny 3. stupně. Člen Sněmovny reprezentantů Peter King, který je členem výboru pro národní bezpečnost, říká, že jde o jistého Umara Farúka Abdula Mudallaba, který studuje v Londýně.

Podle nejmenovaných zdrojů, citovaných v amerických médiích, údajný atentátník prohlašuje, že spolupracuje s mezinárodní teroristickou sítí Al-Káida. Vyšetřovatelé FBI jeho tvrzení prošetřují, ale zatím ho ještě částečně berou s rezervou.

Americké letadlo, napadené teroristou o Vánocích 2009.jpg | Foto: ČTK/AP

Po bezpečném přistání Airbusu v Detroitu převzali dotyčného mladého Nigerijce agenti FBI. Letadlo bylo odstavené v izolované části letiště a kontroloval ho speciální robot, jestli neobsahuje nějaké výbušniny.

Úřady dávají najevo, že považují incident za pokus o teroristický čin. Byl o něm informovaný prezident Obama, který tráví vánoční svátky na Havaji. Spojil se pak při telekonferenci s poradci pro národní bezpečnost a obranu proti terorismu.

Americký prezident Barack Obama v reakci na incident prohlásil, že bude třeba zavést nová bezpečnostní opatření. Cestující ve Spojených státech tak zřejmě čekají důkladnější prohlídky na domácích i mezinárodních linkách.

Prohlídka amerického letadla, napadeného teroristou o Vánocích 2009.jpg | Foto: ČTK/AP

Incident se bere s největší vážností, v některých ohledech připomíná jiný pokus o teroristický útok z roku 2001. tehdy se Brit Richard Reid pokusil odpálit výbušninu, skrytou v botě, na palubě letadla směřujícího z Paříže do Miami.

Vít Pohanka, Hana Albertová, Lukáš Vincourek, Jana Vrubelová, Alice Kottová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme