Spojené státy zažily další letecký poplach

Další let společnosti Northwest Airlines do Detroitu skončil nouzovým přistáním. Tentokrát šlo ale o planý poplach. Dva dny po neúspěšném pokusu o atentát na americké letadlo vzbudil podezření jeden z cestujících, který se na víc než hodinu zamkl na toaletě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké letadlo, napadené teroristou o Vánocích 2009.jpg

Americké letadlo, napadené teroristou o Vánocích 2009.jpg | Zdroj: ČTK

Stejná linka, stejná národnost podezřelého. Nigerijec cestující do Detroitu se údajně choval velmi agresivně. Velké obavy ale vzbudila hlavně skutečnost, že se zamkl na záchodě a hodinu neotevíral.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v americké letecké dopravě po neúspěšném pokusu o atentát sleduje zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Letadlo přistálo v Detroitu a okamžitě bylo izolováno v odlehlé části letiště, kde Nigerijce převzali vyšetřovatelé. Po výslechu došli k názoru, že nepředstavuje žádnou hrozbu a bylo mu skutečně jen špatně.

Páteční neúspěšný teroristický útok na letadlo směřující z Amsterodamu do Detroitu ukázal, že kontroly na letištích nestačí. Americký prezident Barack Obama proto nařídil revizi bezpečnostních pravidel.

Nálož mohla zničit i větší letadlo

Na mnoha letištích platí na žádost Američanů přísnější bezpečnostní opatření. Týkají se i pražské Ruzyně, odkud teď v zimě létá jedna přímá linka do New Yorku. Cestující musí počítat s důkladnějšími kontrolami, které jsou vymyšlené tak, aby se stejné postupy neopakovaly všude.

Úřady sice odmítají o kontrolách sice sdělit podrobnosti, ale podle toho, jak to vypadá na letištích, se všichni cestující podrobují důkladné prohlídce a častěji než jindy jsou nasazeni také psi, speciálně cvičení pro hledání výbušnin.

Údajný pachatel, třiadvacetiletý Nigerijec Umar Farouk Abdul Mutallab, je ve vazbě a čelí obvinění z pokusu zničit letadlo Airbus A330. Nálož, kterou měl na palubě, by podle úřadů stačila ke zničení ještě většího letounu. Muži hrozí až 20 let vězení a vysoká pokuta. První slyšení nařídil soudce na 8. ledna.

Nigerijce, který se hlásí k teroristické síti Al-Káida, nepochybně čeká mnoho výslechů, ale otázkám čelí i americká vláda: jak je možné, že se Abdul Mutallab dostal na palubu letadla směřujícího do Ameriky? Už v listopadu totiž upozornil jeho otec americkou ambasádu v Nigerii, že má Mutallab radikální názory a chová se podezřele.

Martin Hromádka, Vít Pohanka, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme