Al-Kajdá se přihlásila k nepodařenému útoku na letadlo

K pátečnímu nepodařenému útoku na americký letoun se dnes přihlásila regionální větev mezinárodní teroristické sítě Al-Káida z Arabského poloostrova. V reakci na to nařídil americký prezident Barack Obama revizi systému registrace cestujících i pravidel bezpečnosti letecké dopravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo americké společnosti Delta, napadené teroristou o Vánocích 2009.jpg

Letadlo americké společnosti Delta, napadené teroristou o Vánocích 2009.jpg | Zdroj: ČTK

Podle agentury AP dále regionální větev Al-Káidy na svých internetových stránkách uvedla, že atentát byl odpovědí na nedávný útok jemenských sil s pomocí amerických tajných služeb proti muslimským bojovníkům v Jemenu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Víta Pohanky o revizi pravidel kontrol na letištích

Al-Káida také potvrdila spolupráci s třiadvacetiletým nigerijským sebevražedným atentátníkem Umarem Faroukem Abdul Mutallabem. Nálož, kterou měl použít prý vyrobila její regionální skupina. Podle prohlášení Al-Káidy nedošlo k výbuchu z důvodu "technické chyby".

Prezident Obama již o víkendu nařídil zvýšení bezpečnostních opatření pro leteckou dopravu. Mimo jiné se prověří i to, jak zodpovědné úřady nakládají s údaji o podezřelých cestujících. Mutallab byl totiž podle všeho uveden na seznamu podezřelých, ale nefiguroval v soupisu osob, které nesmějí létat.

Britský ministr vnitra Alan Johnson oznámil, že jeho vláda hodlá v reakci na pokus o atentát co nejrychleji instalovat tělesné skenery na všech letištích v Británii. Podle některých odborníků riziko podobného nebezpečí nezmizí, dokud při prohlídce cestujících nebudou rentgenová zařízení nahrazena tělesnými skenery.

Použití tělesných skenerů je však problematické, neboť mohou být zneužity k voyeurismu. Vlny těchto zařízení totiž pronikají skrz šaty a na obrazovce ukazují nahé tělo v trojrozměrné podobě. Tělesné skenery mají navíc vysokou pořizovací cenu.

Neúspěšný atentátník Umar Farouk Abdul Mutallab svou cestu do USA nastoupil v pátek v nigerijském Lagosu, odkud letěl do Amsterodamu. Tam na letišti prošel další kontrolou a pokračoval v letu Airbusem A330 Northwest Airlines do Detroitu. Před přistáním se pokusil letadlo zničit výbušninou. Útočníka, který se podle amerických vyšetřovatelů hlásí k síti Al-Káida, zneškodnil spolucestující.

Vít Pohanka, Adéla Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme