Evropě zatím nehrozí výpadky v dodávkách ropy

Rusko s Ukrajinou se dohodly na nových podmínkách transportu ropy přes ukrajinské území. České republice, Slovensku a Maďarsku by tak prozatím neměly hrozit problémy s možnými výpadky v dodávkách suroviny přicházející ropovodem Družba. Smlouva se ale bude týkat pouze roku 2010.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrální tankoviště ropy - Nelahozeves (ilustrační foto)

Centrální tankoviště ropy - Nelahozeves (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

"Podle našich informací už k dohodě došlo a spor by měl být vyřešen. Čili, zástupci obou společností se dohodli a smlouvu na příští rok podepsali," oznámil ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský. Česko má navíc dostatečné zásoby ropy a ropných produktů, které vystačí na zhruba tři měsíce. "Takže celou zimu bychom zvládli bez problémů, připomněl ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr V. Tošovský v Ranním interview Radiožurnálu po podpisu ropné dohody

"Plus připočítáme-li k tomu ropné produkty, benziny, motorovou naftu, oleje a podobně, dostáváme se až někam ke 120 dnům. Navíc jednu třetinu naší potřeby dokážeme dovážet i z jiného teritoria, něž Ruska," poznamenal Tošovský.

Ruské ministerstvo energetiky tvrdí, že se Moskva a Kyjev dohodly jak na cenách za přepravu suroviny, tak na podmínkách transportu evropským spotřebitelům. S podobným ujištěním přišly i ukrajinské úřady.

Ukrajinská strana prohlásila, že Rusko souhlasilo s třicetiprocentním nárůstem tarifů za přepravu ropy přes ukrajinské území k evropským odběratelům. Agentury pak s odvoláním na zdroje blízké ukrajinské vládě uvedly, že ve smlouvě je zakotvena cena ve výši 6,60 euro za tunu ropy a celkový objem dodávek do Evropy nejméně patnáct miliónů tun suroviny.

S podobným ujištěním přišly už v pondělí večer i ukrajinské úřady. Na možný výpadek v dodávkách ropy proudící ropovodem Družba po Novém roce se začalo připravovat Česko, Slovensko a Maďarsko poté, co Moskva varovala Evropskou unii.

Rusko pohrozilo odstávkou potom, co vyšlo najevo, že Ukrajina hodlá zvýšit cenu za přepravu ruské ropy přes své území.

Bratislava má dostatečné zásoby

Slovenský premiér Robert Fico svolal Bezpečnostní radu státu, aby posoudila rizika a přijala ochranná opatření. Robert Fico byl vůbec první premiér, který o problému informoval. Slovensko je na ropovodu Družba stoprocentně závislé. Zpravodaj Českého rozhlasu Lubomír Smatana poznamenal, že premiér zdůrazňoval, že ropná krize nehrozí. Slovensko má zásoby ropy na 96 dnů, což by postačilo až do dubna. Nový zákon nařizuje společnostem se zásobníky, že v případě nutnosti by sloužily potřebám státu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Lubomír Smatana a provozně technický ředitel společnosti MERO Vít Tůma hovořili na Rádiu Česko o dodávkách ropy

Provozně technický ředitel společnosti MERO Vít Tůma řekl Rádiu Česko, že podle jejich informací byla dohoda mezi ropnými podniky Ruska a Ukrajiny podepsána včera v podvečer. "Jednáme s Českou rafinérskou a máme kontrakt se společností TAL, její ropovod nám slouží jako záložní pro případ, že by se Ukrajina s Ruskem nedohodla."

Atomová energie a tekutý plyn

Možností, jak v dlouhodobějším horizontu snížit závislost na Rusku je podle odborníka na mezinárodní politiku a hospodářství Petra Robejška orientace na atomovou energii a tekutý plyn.

"Doposud jsme bohužel zažívali pravý opak. Závislost na Rusku byla i ze strany těch nejsilnějších států EU posilována. Je totiž zřejmé, že Rusko má nejen hospodářské, ale i politické zájmy v Evropě," řekl Robejšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor odborníka na mezinárodní politiku a hospodářství Petra Robejška na Rádiu Česko

Pro státy Evropské unie jsou podle něj na prvním místě jejich vlastní národní zájmy a na tom nic nezmění ani Lisabonská smlouva.

"Německo se tak v energetice orientuje na projekt plynovodu Northstream a v podstatě tiše sabotuje celoevropský projekt Nabucco, který by pomohl všem. Totéž se týká Francie, která se orientuje na Southstream a málo se stará o Nabucco," uvedl Robejšek.

Unie podle něj není schopná společně cíleně a jednotně jednat.Tím pádem se snižují šance projektů jako je Nabucco a naopak dochází k upevňování dvoustranných vztahů s Ruskem. Je to nepříjemné pro budoucí zásobování našeho kontinentu," myslí si Robejšek.

Plánovaným plynovodem Northstream poteče do Německa ruský plyn přes Baltské moře. Středoevropské státy toto potrubí úplně obejde. Naopak konkurenční Nabucco se má vyhnout Rusku a přivést plyn do Evropy z kaspického regionu přes Gruzii a Turecko.

Milan Kopp, Igor Maňour, Lenka Kabrhelová, Markéta Bartošová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme