Zelené karty cizinci téměř nevyužívají

Jen minimální počet migrantů letos využil možnosti legálního zaměstnání v Česku na takzvané Zelené karty. Podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí v listopadu pracovalo pouze 21 lidí vybavených těmito doklady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělníci pokládají dlažbu

Dělníci pokládají dlažbu | Foto: Jana Huzilová

Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánky Filipové je hlavním důvodem celosvětová ekonomická krize. Zatímco v roce 2008 se objevila výrazná poptávka po zahraničních pracovnících, od začátku letošního roku počet volných pracovních míst, která jsou zaměstnavatelé ochotni obsadit cizinci, stále klesá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová na Rádiu Česko

"Od začátku roku do 31. října ubylo dvacet a půl tisíce těchto míst," řekla Filipová. Legálně v Česku podle listopadových statistik pracuje něco přes 237 tisíc migrantů. To je o 50 tisíc lidí méně než ve stejném období loňského roku.

Nejvíce cizinců ze zemí mimo Evropskou unii lidí pracovalo ve stavebnictví, více než 34 tisíce. Následoval zpracovatelský průmysl, obchod, opravy spotřebičů a motorových vozidel.

Zelené karty, tedy pobytové a pracovní vízum v jediném dokumentu, zavedla novela zákona o zaměstnanosti. Ministerstvo práce a sociálních věcí změny v projektu neplánuje. Musel by se totiž mimo jiné změnit i zákon.

Igor Maňour, Ladislav Dvořák, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme