Učitelé bez kvalifikace budou mít na získání diplomu dalších pět let

Skoro třináct procent pedagogů v regionálním školství nemá potřebnou kvalifikaci. Teď získají dalších pět let na to doplnit si vzdělání a získat vysokoškolský diplom. Umožňuje jim to novela zákona, která vstupuje v platnost začátkem roku. Podle Kateřiny Böhmové z Ministerstva školství je například v karlovarském kraji každý třetí učitel bez potřebné kvalifikace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve škole (ilustrační foto)

Ve škole (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

V Ústeckém a Středočeském kraji je podíl nekvalifikovaných učitelů na základních školách čtvrtinový. Pokud by platil dosavadní termín získání kvalifikace do roku 2009, způsobilo by to řadě škol značné komplikace.

Také proto ministerstvo školství novelu zákona vítá. Kateřina Böhmová ale současně dodává, že důležitá je také dostatečná vzdělávací nabídka ze strany vysokých škol.

"Na to se chce ministerstvo školství nejvíce zaměřit a chce jednat se zástupci vysokých škol. Předmětem jednání by samozřejmě měla být problematika možnosti rozšíření nabídky kombinované formy studia nebo zapojení informačního systému škol do dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků," řekla Radiožurnálu Böhmová.

Novela tedy posunuje lhůtu, která podmiňuje výkon učitelského povolání potřebnou kvalifikací, z roku 2009 na rok 2014. Ministerstvo školství to vítá, protože jinak by vznikly řadě regionálních škol značné problémy, jak vysvětlila Böhmová.

"Neuspokojivý stav panuje v Karlovarském kraji, kde každý třetí učitel nemá potřebnou kvalifikaci. Podobná situace je ve zmíněném Ústeckém a Středočeském kraji. I z tohoto důvodu je poslanecká novela zákona velice žádoucí," uzavřela Böhmová.

Lukáš Vincourek, Zuzana Ptáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme