Obama veřejně obvinil z útoku na letadlo jemenskou Al-Káidu

Za neúspěšným pokusem o atentát na letadlo směřující 25. prosince do Detroitu stojí Al-Káida. Uvedl to americký prezident Barack Obama, který tak vůbec poprvé veřejně obvinil jemenskou odnož teroristické sítě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: AFP

Nigerijský občan Umar Faruk Abdul Mutallab, který byl po neúspěšném pokusu o odpálení výbušniny na palubě letadla na lince Amsterodam-Detroit zatčen, měl údajně kontakty se sítí Al-Káida v Jemenu. Islamisté měli mladého Nigerijce vyškolit a vybavit ho výbušninou. Incident se dál vyšetřuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident USA Barack Obama obvinil z útoku na letadlo do Detroitu jemenskou Al Kaidu

"Vyšetřování incidentu během vánoc pokračuje. Víme, že cestoval do Jemenu. Tedy do země, která se potýká s velkou chudobou a povstalci. Vypadá to, že byl členem Al-Káidy. A právě tato skupina ho na Arabském poloostrově vycvičila, vybavila výbušninami a nařídila mu, aby provedl útok na letadlo směřující do Ameriky," uvedl Obama.

Americký prezident má v současné době na stole zprávu ministerstva vnitřní bezpečnosti. O konkrétních vinících selhání protiteroristických opatření bude jednat ve Washingtonu už příští týden.

Agenti také budou muset v Kongresu zdůvodnit, proč selhala komunikace mezi protiteroristickými agenturami.

K celému incidentu se vyjádřila i jemenská vláda. Ta ujistila, že na svém území nebude tolerovat žádné teroristické skupiny

Brown vyzývá k uspořádání konference o Jemenu

Nezdařený atentát na americké letadlo mířící do Detroitu byl podnětem k tomu, že britský premiér Gorodn Brown vyzval mezinárodní veřejnost k uspořádání konference o Jemenu.

Podle úřadovny premiéra má záměr uspořádat konferenci o Jemenu 28. ledna v Londýně podporu Washingtonu a Evropské unie. Gordon Brown se snaží zainteresovat také Saudskou Arábii a státy kolem Perského zálivu.

Podle jeho představy by se konference zúčastnili přední partneři na mezinárodní scéně, kteří mají tentýž den jednat o budoucnosti Afghánistánu.

Po pokusu o výbuch v letadle do Detroitu o vánocích premiér Brown nařídil důkladnou revizi bezpečnostních opatření na britských letištích. Řekl, že mezinárodní veřejnost nesmí Jemenu upřít podporu, kterou potřebuje v boji proti terorismu.

Milan Kocourek, Lubica Bergmanová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme