Rusko zastavilo Bělorusku dodávky ropy

Rusko podle agentury Reuters zastavilo dodávky ropy do sousedního Běloruska. Obě země se dosud nedohodly na nových podmínkách odběru suroviny. Jednání s obavami sledují hlavně Německo a Polsko, které odebírají ropu právě přes Bělorusko. Dodávky do Evropy by ale údajně neměly být ohroženy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropovod na Aljašce

ropovod na Aljašce | Foto: Artic Power

Agentura Reuters s odvoláním na dva hlavní ruské producenty ropy informovala, že s surovina neproudí do běloruských rafinerii už od 1. ledna. Dodávky do Německa a Polska ale údajně normálně pokračují.

Dvě běloruské rafinerie mají dostatek zásob zhruba na týden. Rusko s Běloruskem se zatím nebyly schopné dohodnout na výši poplatku za odběr ropy v letošním roce.

Minsk s poukazem na nově fungující celní dohodu mezi Ruskem, Běloruskem a Kazachstánem odmítá platit vývozní cla z ropy, která proudí skrze jeho rafinerie. Zároveň pohrozil Moskvě, že bude za tranzit ruské ropy do Polska a Německa chtít až desetinásobek současné ceny.

Před třemi lety kvůli obdobnému sporu Polsko i Německo dostávaly určitou dobu méně ropy, než stanovila smlouva. Ruská společnost Transněfť nicméně ujišťovala, že tranzit suroviny přes Bělorusko do Evropy ohrožen není.

Lenka Kabrhelová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme