Po výbuchu kotle v továrně na Trutnovsku zemřeli dva lidé

Tři a třicetiletá žena nepřežila výbuch akumulačních nádrží na stlačenou páru v Rudníku na Trutnovsku. Zraněním posléze podlehl ještě jeden muž. Neštěstí v areálu továrny Avon Automotiv si vyžádalo ještě jednoho těžce a třináct lehce zraněných. Příčina havárie se zatím vyšetřuje. Neví se, jestli je na vině technická nebo lidská chyba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výbuch v továrně Avon Automotive

Výbuch v továrně Avon Automotive | Foto: Hasičský z.s. Královéhradeckého kr.

Hlášení o výbuchu akumulátoru páry přijali záchranáři ve tři čtvrtě na šest ráno. Na místě zasahovalo pět profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů, záchranáři i vrtulník.

"Část kotelny se úplně zřítila, propadla se střecha i obvodové zdivo. Došlo i k poškození vedle stojícího kamionu, jehož řidič byl zraněn," řekla Radiožurnálu mluvčí hradeckých hasičů Martina Žahourková.

Kamion převrácený tlakovou vlnou byl také příčinou úmrtí třiatřicetileté ženy, která stála vedle něj. Ostatní zranění se pohybovali ve výrobní hale nebo venku, nikdo nebyl v době výbuchu v objektu kotelny.

Záchranáři ošetřili jedenáct zraněných. "Tři byli těžce zranění pacienti, kde byla kombinace sdruženého poranění a popálenin. Byli zajištěni a převezeni do nemocnic v Trutnově, Vrchlabí a Hradci Králové. Dalších sedm plus čtyři osoby byly zraněny středně těžce a lehce," upřesnil ředitel královéhradecké záchranné služby Ladislav Žabka. Jeden z trojice těžce zraněných během dopoledne v hradecké nemocnici zemřel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na místě sledovala celý den redaktorka Eliška Pilařová.

Po deváté hodině se v Rudníků sešel krizový štáb. V obci nejde po výbuchu elektřina, budovy v okolí továrny mají vytlučená okna a strhané okapy. Kusy plechů ze střech odnesla tlaková vlna desítky metrů od místa exploze. Sice už není hlášený žádný pohřešovaný, sutiny objektu ale pro jistotu prohledá speciálně vycvičený pes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na místě výbuchu sledoval reportér Českého rozhlasu Zdeněk Novák

Příčiny výbuchu policie vyšetřuje. Zatím není jasné, zda šlo o technickou závadu, nebo něčí pochybení. Škody půjdou do milionů korun. "Nedošlo k žádnému ekologickému zamoření okolí," doplnil mluvčí trutnovských policistů Jiří Prouza.

Avon Automotive vyrábí součástky pro automobilový průmysl, zejména různé hadice i další pryžové díly. Společnost vznikla v roce 1993 jako společný podnik britské Avon Rubber a české společnosti Rubena Náchod.

Jana Zemanová, Eliška Pilařová, Martin Hromádka, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme