Čtyři kraje čelí kvůli poplatkům správnímu řízení

Kvůli hrazení poplatků ve zdravotnictví za pacienty zahájilo ministerstvo vnitra správní řízení se čtyřmi kraji. Zlínským, Královéhradeckým, Jihočeským a Ústeckým. Podle resortu překročují své pravomoci a snižují efekt regulačních poplatků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnické poplatky

Zdravotnické poplatky | Foto: Tomáš Adamec

Dalších šest krajů ministerstvu přislíbilo, že do konce ledna hrazení poplatků znovu projednají. Zlínský kraj je připravený podat kvůli postupu ministerstva vnitra i žalobu. Hejtman Stanislav Mišák je přesvědčený, že kraj zákon neporušuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly ve večerních Ozvěnách dne

"My máme názor, že poplatky jsou v rozporu s Ústavou. I Ústavní soud tuto záležitost uzavřel s tím, že mohou být použity pouze tam, kde hrozí zneužívání zdravotní péče, což nebylo prověřeno," řekl Mišák.

Například Jihočeský kraj uzavírá s pacienty darovací smlouvy. Kraj tento způsob měnit nebude minimálně do konce ledna, kdy se má sejít krajské zastupitelstvo.

"Máme za to, že poskytování daru je samosprávné rozhodnutí a je v souladu se zákonem. Naši nabídku využívá 70 procent pacientů," řekl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Podle něj je povinností kraje pokusit se s ministerstvem dohodnout takový postup, aby správní řízení mohlo být zastaveno. Nechce ale předjímat rozhodnutí zastupitelstva.

Středočeský kraj se postihu vyhnul

Středočeský kraj ze seznamu vypadl, protože vede s ministerstvem vnitra jednání a zástupci kraje slíbili, že systém změní. Hejtman David Rath má už jasno, jak bude změna vypadat.

"Nyní se příslušný zdravotnický personál ptá: chcete, aby za vás poplatek zaplatil středočeský kraj? Pokud budeme nuceni ke změně metodiky, tak se tento dotaz upraví. Budeme se ptát: chcete, aby za vás v této nemocnici středočeského kraje zaplatila poplatek příslušná nemocnice", prohlásil Rath.

Vedení Královéhradeckého kraje bude o dalším postupu jednat zítra.

Igor Maňour, Václava Marešová, Alžběta Rákosová, Pavel Pavlas, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme