Španělsko bude v čele EU řešit hlavně dopady krize

Evropskou unii vede už pátý den Španělsko. Po Česku a Švédsku se tak do čela Unie opět dostává větší z členských zemí. Jak ve vysílání Radiožurnálu řekla česká velvyslankyně v Bruselu Milena Vicenová, Španělé se budou muset vypořádat zejména s dopady hospodářské krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Evropské unie

Vlajky Evropské unie | Foto: Evropská komise

"Zdá se, že se země pomalu dostávají do mírného růstu, proto bude nutné řešit takzvanou exit strategii, čili návrat k normálním pravidlům. Musí také dokončit legislativu pro lepší dozor nad finančními institucemi," uvedla Vicenová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prioritách španělského předsednictví hovořila česká velvyslankyně v EU Milena Vicenová v pořadu Stalo se dnes

Mezi dlouhodobými úkoly česká velvyslankyně zmínila přípravu ekonomické strategie pro Evropskou unii:

"Nazývá se Strategie EU 2020 a pro tento úkol se rozhodl pan předseda Evropská rady Van Rompuy svolat dokonce šéfy států Evropské unie už druhý týden v únoru. Úzce bude při tom spolupracovat s premiérem Zapaterem."

Španělsko je jednou z členských zemí, které krize poznamenala nejvíce. Potýká se s vysokou nezaměstnaností, proto se podle Vicenové Španělé budou snažit řešit hlavně sociální otázky.

"Nebudou se ale zabývat pouze ekonomikou, budou také pokračovat v otázkách ekologie, ochrany životního prostředí a reagování na klimatickou změnu. Budou pokračovat v rozhovorech, které se konaly na konferenci v Kodani," doplnila Vicenová.

Madrid chce otevřít Unii dalším kandidátům

Španělský ministr zahraničí dnes označil za zásadní, aby se Unie víc otevřela dalším zemím, které usilují o vstup, především z Balkánu. Vicenová má za to, že u některých států zemí by Španělé mohli během svého předsednictví pokročit kupředu.

"Nejjednodušší se jeví situace u Chorvatska, ale to nejjednodušší musíme brát v uvozovkách, protože Chorvatsko ještě musí udělat velikánský kus práce," podotkla Vicenová.

V oblasti vnějších vztahů podle ní chce Madrid prosazovat posílení spolupráce se zeměmi Latinské Ameriky. "Je to oblast vlivu Španělska, je to velký světadíl, který mluví stejným jazykem, takže to je celkem pochopitelné," připomněla česká velvyslankyně v Bruselu.

Martin Hromádka, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme