Šéf slovenské pohraniční policie nabídl kvůli nepodařenému bezpečnostnímu testu demisi, vinu necítí

Slovenská policie vysvětluje mezinárodní skandál, který mohl mít fatální důsledky. V rámci prověrky bezpečnosti dala do zavazadla nic netušícímu cestujícímu výbušninu, se kterou tento muž odletěl do irského Dublinu. Irsko to považuje za skandální a požaduje vysvětlení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel  slovenské pohraniční a cizinecké policie Tibor Mako

Ředitel slovenské pohraniční a cizinecké policie Tibor Mako | Zdroj: ČTK

Agenti slovenské policie trénovali vyhledávání výbušnin a přitom zapomněli 90 gramů trhaviny Hexogenu v zavazadle pasažéra, který letěl z Popradu do irského Dublinu. Cestující se o akci dozvěděl teprve poté, když ho doma zadržela irská policie. Ta musela evakuovat celý dům a přilehlé ulice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nepodařená prověrka protiteroristických opatření na popradském letišti mohla podle Irů skončit katastrofou. Téma pro slovenského zpravodaje Čro Lubomíra Smatanu.

Šéf cizinecké a pohraniční policie Tibor Mako dnes uvedl, že výbušniny, kterých bylo osm, nebyly umístěny do zavazadel pasažérů, ale byly rozházené v zavazadlovém prostoru.

"Jedna z nich se pak údajně přilepila na zavazadlo slovenského občana, který cestoval do Dublinu," přiblížil v Ozvěnách dne bratislavský zpravodaj ČRo Lubomír Smatana.

Policista, který to měl na starost, podle Maka svoji chybu nahlásil svým nadřízením až po dvou dnech, tedy v pondělí. Teprve potom slovenská policie informovala irskou stranu, která okamžitě Slováka s trhavinou zadržela a propustila ho až včera večer.

Pyrotechnici: Výbušnina je velice účinná

Podle zpravodaje neoficiální údaje říkají, že slovenská policie podobným stylem trénuje pravidelně. Tedy, že využívá ke svým akcím nic netušící oběti z řad civilního obyvatelstva.

Výbušnina je podle pyrotechniků velice účinná - silnější než TNT. A bez problémů by zničila letadlo i s pasažéry. Bratislavský zpravodaj uvedl, že šéf cizinecké a pohraniční policie přitom nedokázal na dnešní tiskové konferenci přesně vysvětlit, kolik trhaviny u cestujícího bylo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nepovedený protiteroristický test zřejmě bude stát místo šéfa slovenské pohraniční policie Tibora Maka. Podrobnosti přinesl na Rádiu Česko redaktor deníku SME Tomáš Tišťan.

"Mako řekl, že to bylo 10 až 90 gramů Hexogenu. Je tedy možné, že se nějakým způsobem mohla trhavina rozdělit," uvedl zpravodaj.

Podle něj to bude obrovská ostuda a ztráta důvěryhodnosti slovenské policie, která na domácí scéně nemá velkou důvěru. "Je to opravdu velká ostuda a někdo na Slovensku to bude muset vysvětlit," dodal.

Šéf slovenské pohraniční policie nabídl rezignaci

Nepovedený protiteroristický test, který už ve slovenských internetových diskusích dostal nálepku "popradská reality show" zřejmě bude stát místo šéfa slovenské pohraniční a cizinecké policie Tibora Maka. Ten na mimořádné tiskové konferenci nabídl ministru vnitra svou rezignaci.

"Zda ministr vnitra Makovu demisi přijme, zatím není jasné. Jasné je pouze to, že pan Mako nabídl rezignaci a zároveň uvedl, že se necítí vinen. V době události byl prý na dovolené, byl nemocný a užíval antibiotika," uvedl na Rádiu Česko redaktor deníku SME Tomáš Tišťan.

Policie podle něj veškerou vinu hází na konkrétního policistu, který zapomněl výbušninu mezi zavazadly. "A udělal chybu, že nadřízené informoval až za dva dny," dodal.

Slovenské orgány podle redaktora také tvrdí, že letiště v Dublinu bylo ještě v sobotu varováno popradskýcm letištěm. Nadřízený konkrétního policisty se to ale dozvěděli až v pondělí.

"Policie tedy začala jednat až v pondělí. Zjišťovala identitu člověka, který měl mít výbušninu. V pondělí večer ho kontaktovala a v úterý ráno pak kontaktovala irskou policii," uvedl redaktor.

Ladislav Dvořák, Ondřej Černý, Ľubomír Smatana, Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme