Doprava pod lamanšským průlivem je kvůli sněhu ohrožena

Nepříznivé počasí znovu komplikuje dopravu na obou březích kanálu La Manche. Průtahy nejsou vyloučeny ani pod ním. Dopoledne v tunelu spojujícím Velkou Británii s pevninskou Evropou uvízl vlak Eurostar. Celá západní část Francie je pod sněhem. Stovky lidí se dnes ráno nemohly dostat do práce. Sníh sužuje i celou Anglii. Tisíce škol mají zavřeno, vlaky i letadla mají zpoždění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak TGV

Vlak TGV | Foto: Jan Rosenauer

Cestující mezi Londýnem a Paříží si k jízdence na vlak Eurostar kupují v tomto počasí i nejistotu. Nemůžou se spolehnout na to, jestli projedou pod lamanšským průlivem podle jízdního řádu.

Dopoledne pod lamanšským průlivem uvízl rychlovlak Eurostar na cestě z Bruselu do Londýna. Provozovatelé ale odmítli sdělit, zda má výpadek souvislost s počasím. Na místo nicméně vyslali náhradní soupravu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci ve Velké Británii mluvil na Radiožurnálu spolupracovník Českého rozhlasu Milan Kocourek.

Společnost Eurostar, která provozuje tuto železnici, vzkazuje, že provoz bude téměř normální, ale závislý na počasí ve Velké Británii a Francii. Zatím jsou zrušeny čtyři spoje. Eurostar radí na svých internetových stránkách, jak změnit rezervaci lístku, i jaké jsou možnosti vyrovnání, když kvůli počasí nastanou další komplikace.

Společnost by totiž nerada znovu nahněvala své klienty jako při úplném zastavení provozu pod kanálem La Manche loni v prosinci. Tehdy vlaky tunelem nejezdily tři dny kvůli tajícímu sněhu a potížemi s elektrickými systémy souprav.

Francie i Anglie pod sněhem

Meteorologové ve Francii vyhlásili oranžový, tedy druhý nejvyšší stupeň bdělosti už v 31 departamentech. Sníh a ledovka komplikují život i na jihu země, kde na takové počasí vůbec nejsou zvyklí. Málokterý řidič na jihu má na autě zimní pneumatiky.

Nejdramatičtější okamžiky připravilo počasí lidem v západních oblastech Francie, ale také v centrální části. Rozhlasová stanice RTL vysílal od rána telefonáty lidí, kteří se nemohli dostat do svých pařížských kanceláří a továren.

Ve Velké Británii počasí dál paralyzuje dopravu i provoz úřadů a škol. Vlaky jezdí, i když mají zpoždění. Zpoždění letů hlásí i většina letišť.

Včera bylo zavřeno přes deset tisíc škol, což je třetina všech britských škol. Přes 25 tisíc domácností postihl výpadek elektrického proudu. Ještě dnes jsou bez elektřiny čtyři tisíce domácností.

Milan Kocourek, Jan Pokorný, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme