Sníh, mráz i záplavy. Evropu trápí rozmary zimního počasí

Mnohé státy Evropy již několik dní bojují s drsným zimním počasím a vytrvalým sněžením. Doprava na mnoha místech kolabovala. Na jihu evropského kontinentu naopak obyvatele trápí záplavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněžení ve Velké Británii

Sněžení ve Velké Británii | Zdroj: ČTK

Na jihu Anglie zůstalo včera bez elektřiny pět tisíc domácností poté, co na dálkové vedení spadly stromy a bezpečnostní mechanismus vypnul proud pod tíhou námrazy na kabelech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník ČRo Milan Kocourek o situaci ve Velké Británii

Rychlovlaky osobní přepravy Eurostar mezi kontinentem a Británií měly jen omezený provoz v důsledku poruchy jedné soupravy v tunelu pod kanálem La Manche.

Společnost Eurotunnel pouští do tunelu jen jednu soupravu v kteroukoli dobu, což znamená značné zpoždění pro cestující.

V provozu jsou prakticky všechna letiště, personál ale vyzývá cestující, aby očekávali zpoždění letů. Jen na londýnském letišti Gatwick bylo včera zrušeno 136 letů.

Teploty ve Skotsku v noci na dnešek spadly na několika místech téměř 20 stupňů pod nulu. Spotřeba plynu stoupla na rekordní úroveň. Mrazy mají podle předpovědí pokračovat do konce týdne.

Ve Francii postihl sníh i slunnou Provence

S neobvyklými přívaly sněhu a náledím se musejí vypořádávat i Francouzi. V noci byli v pohotovosti i na jihu země v Provence. Nákladní auta měla dokonce zákaz jízdy. Na 70.000 studentů z tamní akademie zůstalo doma, škola zrušila výuku i zkoušky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Jan Pokorný o situaci ve Francii

Ředitelství letiště v Marseille předpokládá, že bude muset uzavřít dočasně přistávací a startovací dráhy kvůli odklízení sněhu, kterého by mělo napadnout až 40 centimetrů.

V Provence mají ještě v živé paměti situaci před rokem, kdy byla oblast na čas také paralyzována kvůli sněhu. Kdyby mělo v dopravě uváznout znovu tolik cestujících, jsou k dispozici tisíce lůžek v ubytovacích zařízeních a také suroviny.pro přípravu až 12.000 jídel.

Albánii, Bosnu a Bulharsko zasáhly povodně

Některé balkánské země sužují v těchto dnech záplavy, které způsobila nečekaná obleva. Například v Bulharsku bylo kolem 17 stupňů Celsia a očekává se, že i nadále budou podobné teploty pokračovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Jaromír Janev o situaci na Balkáně

Situace je nejhorší v Albánii, kde se pod vodou ocitl téměř celý severozápad země. Postiženy jsou tisíce lidí zejména v oblasti směsta Skadaru. Albánská vláda tam musela vyhlásit mimořádný stav a nařídila evakuovat stovky domů.

Stav na řekách se zhoršuje také v Bosně, kde rovněž musí zasahovat na mnoha místech armáda. V případě, že teplé počasí bude pokračovat, dají se očekávat velké problémy v Bulharsku a Srbsku, zejména u spádových toků v okolí tamních horských masívů.

Milan Kocourek, Jaromír Janev, Jan Pokorný, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme