K Zemanovi už přeběhl první poslanec ČSSD

Sociálnědemokratický poslanec Kosta Dimitrov vystoupil ze strany a podal přihlášku do Strany práv občanů (SPO) bývalého premiéra a šéfa sociální demokracie Miloše Zemana. Je prý připraven kandidovat za tuto stranu v květnových volbách do sněmovny, pokud takovou nabídku dostane.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kosta Dimitrov.

Kosta Dimitrov. | Foto: parlamentní kluby.cssd.cz

Dimitrov zatím není rozhodnutý, jak bude hlasovat o třináctém důchodu a mateřské dovolené či o jiných sociálních zákonech, které navrhuje ČSSD.

Dimitrov je prvním poslancem ČSSD, který k Zemanovi přeběhl. Své rozhodnutí zdůvodnil vývojem v sociální demokracii v posledních letech. Pobouřilo ho, že je spojován s údajnou manipulací členské základny ČSSD v Praze 11.

SPO založili Zemanovi příznivci

Za nedemokratické Dimitrov považuje zařazení bývalé členky Strany zelených Olgy Zubové na pražskou volební kandidátku ČSSD bez toho, aby prošla řádnými primárními volbami.

Expremiér a bývalý předseda ČSSD letos ohlásil návrat do politiky, když stanul v čele přípravného výboru vznikající Strany práv občanů. Stranu založili Zemanovi příznivci, mezi kterými je řada ministrů jeho někdejší vlády. Kandidáty do jarních voleb by měly vybrat v lednu a v únoru krajské konference nové strany.

Miloš Zeman už dříve prohlásil, že by za úspěch považoval, kdyby se jeho strana dostala do parlamentu. Tvrdil také, že Strana práv občanů bude levicovým proevropským subjektem a chce podporovat prvky přímé demokracie, například přímou volbu starostů, hejtmanů a prezidenta.

Jana Zemanová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme