Energetici stále bojují s výpadky proudu

Zhruba 8 tisíc domácností na jižní Moravě je stále bez elektřiny. I když je nasazen plný počet techniků, sotva se podaří opravit jeden úsek, problém se objeví jinde. Důvodem je stále namrzající vedení. Problémy jsou i na severu Moravy a na Pardubicku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sněhová kalamita komplikuje lidem život

sněhová kalamita komplikuje lidem život | Zdroj: ČTK

Téměř čtyřcentimetrová vrstva ledu na vedení dnes na jižní Moravě způsobila desítky poruch na vysokém napětí. Energetici proto museli vypnout přes dvě stovky trafostanic.

Nejvíc jsou postiženy oblasti Jihomoravského kraje, a to hlavně na Hodonínsku a v okrese Brno-venkov. Problémy mají i nadále na Otrokovicku a Prostějovsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kalamita trápí Česko třetí den. Takto popisovali situaci v regionech zpravodajové Českého rozhlasu v 18 hodin

Lidé naštěstí většinou nezůstávají bez proudu déle než pár hodin. V Těšanech na Brněnsku ale proud nešel celkem 33 hodin. Potíže s dodávkou jsou na jižní Moravě už od pátku, kdy se postupně rozšířily z jižní Moravy také do dalších regionů.

Bez proudu jsou další obce a stovky domácností na severní Moravě a ve Slezsku. Výpadky i tam způsobují kromě námrazy také větve stromů, které se lámou pod tíhou sněhu a padají na dráty elektrického vedení.

Dopolední výpadky proudu se energetikům podařilo odstranit, odpoledne k nim ale přibyly nové. Odstraňování závad komplikuje neustálé sněžení. V některých oblastech Moravskoslezského kraje už během dne napadlo 15 centimetrů těžkého mokrého sněhu.

Na Pardubicku stejný problém postihl stovky lidí. Pod náporem těžkého mokrého sněhu padají na dráty vysokého napětí stromy a větve. Hasiči je pomáhají odstraňovat ze silnic.

U obce Bělečko u Holic spadly větve stromů na pojíždějící automobil, ve kterém byly děti. Nikomu se nic nestalo. Hrozí také pád sněhu ze střech domů.

Kalamita na Hradecku by mohla skončit ráno

Situace na silnicích v Královéhradeckém kraji se během dne začala zlepšovat. Kvůli sobotním přívalům sněhu a silnému větru zůstalo odpoledne uzavřeno ještě sedm úseků menších silnic, silničáři ale pracují na jejich zprůjezdnění.

Na Hradecku, Náchodsku a Rychnovsku nadále platí kalamitní stav. Odvolán by mohl být v pondělí ráno. Záležet bude na počasí. Podle aktuálních dat meteorologických radarů začalo v této oblasti opět začalo hustě sněžit.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na speciální stránce našeho webu.

Marika Táborská, Ivan Sekanina, Gabriela Grmolcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme