Okruh lidí, kteří dostanou vakcínu proti prasečí chřipce, se rozšíří

Další skupiny lidí, u kterých je vyšší zdravotní riziko, čeká očkování proti prasečí chřipce. Tento postup odsouhlasila vláda. Vakcíny by mělo dostat i víc zdravotníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pandemrix - očkování proti pandemické chřipce

Pandemrix - očkování proti pandemické chřipce | Zdroj: ČTK

Zásilka dalších 70.000 vakcín dorazí do Česka podle premiéra Jana Fischera do konce ledna. Fischer po jednání vlády upřesnil, koho se očkování bude nově týkat:

"Bude určeno dalším skupinám zdravotně stigmatizovaných osob, zdravotnickým pracovníkům, pracovníkům poskytujícím zdravotnické a sociální služby a část dodávky bude určena pro pracovníky veřejných služeb zajišťujících chod státu, příslušníky policie, hasičského záchranného sboru a armády."

Vláda nakoupila celkem milion dávek vakcíny proti prasečí chřipce. Vybrané skupiny se očkují od 23. listopadu, nejdříve přišli na řadu pacienti se zdravotním rizikem, kteří měli dostat 713.000 dávek. Současně s nimi se začali očkovat zdravotníci a lidé důležití pro chod státu.

Zatím je v Česku 167.000 dávek vakcíny, v polovině prosince se z nich podle údajů ministerstva využila zhruba čtvrtina. Hodně pacientů i zdravotníků dobrovolné bezplatné očkování odmítlo, naopak o vakcínu projevovali zájem i lidé, kteří na ni nárok neměli. Ministerstvo se proto rozhodlo očkování rozšířit na další lidi.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme