Štefana Füleho čeká ,grilování' v europarlamentu

Český kandidát na eurokomisaře Štefan Füle dnes podstoupí výslech před poslanci Evropského parlamentu. Stejně jako 25 dalších kandidátů musí 3 hodiny odpovídat na otázky členů Evropského parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štefan Füle

Štefan Füle | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

V případě Štefana Füleho to budou poslanci ze zahraničního výboru. Měl by totiž být komisařem pro rozšíření a evropskou sousedskou politiku.

Füleho ale čekají nejen otázky o mezinárodních vztazích, pravděpodobně se ho budou poslanci ptát i na jeho někdejší členství v KSČ a studia na moskevské škole pro diplomaty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českého kandidáta na eurokomisaře Štefana Füleho čeká výslech v europarlamentu. V sále bude také člen zahraničního výboru EP Libor Rouček, který byl hostem Ranního interview Rž.

"Nepříjemné otázky se dají očekávat z pravicového spektra, konkrétně ze strany Evropských lidovců. Tam se zvláště Maďarům nelíbí, že pan Füle i slovenský kandidát mají komunistickou minulost," uvedl v Ranním interview Radiožurnálu Libor Rouček, který bude jako člen zahraničního výboru a místopředseda europarlamentu přítomen při slyšení.

"Předpokládám, že jedna, dvě otázky z těch tří hodin budou směřovat na minulost pana Füleho, ale v tom obrovském celku otázek to jako problém nevidím," dodal Rouček.

Pro schválení eurokomisaře je podle něj důležitý jak jeho morální profil, tak také odbornost. "Evropský parlament při slyšení, a to se ukázalo například již před pěti lety, klade velký důraz právě na odbornost. Ale také otázky morálního profilu hrají určitou roli," uvedl.

Europoslanci o politické minulosti Füleho

"Myslím, že je to velmi kvalifikovaný kandidát. Byl velvyslancem v mé zemi - Velké Británii, byl velvyslancem při NATO a ministrem pro evropské záležitosti," hodnotí Füleho britský konzervativní poslanec Charles Tannock.

"V porovnání s baronkou Ashtonovou, která má mít na starosti společnou zahraniční politiku Unie, je velmi zkušený," pochválil českého eurokomisaře Tannock.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Pavel Novák zjišťoval názory evropských poslanců na Štefana Fülleho

Poslanec také ocenil, že Štefan Füle veřejně litoval svého členství v komunistické straně. Na rozdíl od něj se Tannockova krajanka Catherine Ashtonová za svou činnost v radikálně levicovém Hnutí za jaderné odzbrojení finančně podporované sovětskou KGB neomluvila.

Politická minulost českého kandiáta nebude vadit ani poslancům za evropské Zelené, jak potvrdila jejich spolupředsedkyně Rebeca Harmsová. "Alespoň podle toho, co může posoudit dnes, nehrozí, že by český komisař prodal evropské zájmy Moskvě."

Také polský poslanec za Evropskou lidovou stranu Jacek Saryusz-Wolski nevidí v politické minulosti Štefana Füleho problém. "Velmi si vážím jeho odborné erudice. Budeme se ho ptát na obsah jeho portfolia a ne na jeho minulost," tvrdil Jacek Saryusz-Wolski.

Přesto asi odněkud takové otázky padnou a podle slovenského poslance z lidovecké frakce Eduarda Kukana z nich nebude Štefanovi Fülemu lehko.

"Že budou otázky různé, i na jeho minulost, na to se musí připravit. Ale, že to zvládne se ctí, to jsem také přesvědčený. Ale že to bude trošku peklo, nějakou chvíli, to bude. Určitě," odhaduje Kukan.

Slyšení začíná ve 13 hodin.

Pavel Novák, Kateřina Křenová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme